Kinderopvangtoeslag, altijd even opletten..

Hieronder enkele zaken waar je op moet letten wat betreft kinderopvangtoeslag.

  • Je krijgt alleen toeslag voor de uren die je afneemt. Hierbij wordt gekeken naar de uren die je werkt. Werk je halve dagen dan moet je dus een kdv hebben die ook halve dagen aanbiedt in plaats van standaard hele dagen. Een heel gedoe dus. Of naar een gastouder die flexibeler is wat betreft het aantal uren dat je afneemt.
  • Zorg dat jij of je partner niet meer dan 6 maanden werkloos is want dan moet je de kinderopvangtoeslag stop zetten. Ben je genoodzaakt om de opvangtoeslag op te zeggen? Doe dit dan bij 5 maanden al ivm de opzegtermijn van het kinderdagverblijf.
  • Was je genoodzaakt de opvang stop te zetten ivm werkloosheid? En heb je nu weer werk gevonden? Dan hoop ik echt voor je dat je weer een plaatsje kunt krijgen in het kinderdagverblijf of bij een gastouder waar je zat. Je zou denken dat er genoeg plek is bij de opvang omdat steeds minder ouders ervan gebruikmaken. Toch moet je je hier niet op verkijken denk ik. Kdv’s krimpen en werken steeds efficiënter en maken de groepen nu echt helemaal vol naar mijn idee.
  • Tip: je hebt als je werkloos raakt 6 maanden recht op opvang voor de uren die je werkte. Je kan ervoor kiezen om de opvang te verminderen van bijv. 3 naar 2 dagen. Je spreidt zo de uren waar je recht op hebt uit en kunt langer dan die 6 maanden gebruikmaken van opvangtoeslag. Wat betreft die uren, dat moet je zelf allemaal bijhouden. Helaas kun je nergens nagaan op de website van de belastingdienst hoeveel uren je nog hebt ‘openstaan’.
  • Ons KDV had een ‘op weg naar werk-regeling’. Je kan dan als je werkloos raakt tijdelijk tegen gereduceerd tarief afnemen. Hoe het precies zit weet ik niet, maar het is een fijne dienst.
  • Als de ene partner de eerste keer kdv-toeslag aanvraagt moet je zorgen dat dezelfde partner bij werkloosheid de kdv-toeslag stopzet en weer opnieuw aanvraagt als de werkloosheid voorbij is. Doe je dit niet, dan gaat (in 2012 iig) er van alles mis bij de administratie van Belastingen. Resultaat is een hele berg aan beschikkingen en telefoontjes en gedoe!!
  • Ben je zwanger? Met een beetje geluk krijg je in de stad een aanbieding voor opvang over 8 maanden. Hier kun je dankbaar gebruik van maken en het contract met de opvang ondertekenen. Maaar… wordt je contract niet verlengd of raak je vlak voor je zwangerschapsverlof werkloos, dan ben je dik de pineut! Kijk maar eens naar de tarieven die je moet betalen als je het contract niet nakomt bij het kdv. Als je 14 dagen van te voren annulleert betaal je bijvoorbeeld 200% kdv-geld (situatie 2013). En dat terwijl je geen toeslag kunt aanvragen omdat je geen werk hebt. Dikke ellende dus. Ik heb in die situatie gezeten en heb voor de zekerheid de aanbieding afgeslagen. Toen mijn jaarcontract toch verlengd werd (jaja) zat ik in de stress of er nog wel een plekje bij het kdv was voor het tweede kindje. Na wat puzzelwerk is dit het kdv gelukt, hehe! Maar wat een toestand!
  • KDV is gewoon erg duur. Een paar vriendinnen krijgen goed betaald, net als hun partners. Die krijgen nauwelijks kdv-toeslag en betalen dus bijna de volle pond voor kdv. En dat is een aderlating naast hun hypotheek. En dan nog het gevoel dat je werkt voor de kinderdagopvang. Die schakelen allemaal hun ouders in of passen op elkaars kinderen, ieder een vaste dag in de week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.