Bereiding flesvoeding

Hoe gaat de bereiding flesvoeding in zijn werk? Als je het helemaal goed wilt doen kook je eerst water, laat je het afkoelen tot 37 graden en voeg je vervolgens de poedermelk toe. Er zijn ook snellere methodes voor bereiding van flesvoeding. Handig als je baby erge honger heeft of voor onderweg.

Hoe werkt bereiding flesvoeding?

  1. Zorg dat je warm water op ongeveer 37 graden hebt. Zie hieronder mijn tips hiervoor.
  2. Voeg het aantal schepjes* volgens de gebruiksaanwijzing toe aan het water. Strijk de schepjes melkpoeder af aan een speciaal afstrijkstaafje boven in het pak melkpoeder.
  3. Doe een dop op de fles en schudt de melk. Wacht tot de ergste belletjes weg zijn.
  4. Doe de speen op de dop en check of hij niet te strak erop zit gedraaid (dan kan de kleine de fles vacuümzuigen).
  5. Test de temperatuur (zie hieronder mijn tips hierover).
  6. Geef je baby het flesje.

*Tel hardop die schepjes als je moe bent en zorg dat je niet afgeleid wordt bij bereiding flesvoeding. Anders kun je overnieuw beginnen.

Melk alvast klaarmaken en later opwarmen

Wat je ook kan doen is een flesje melk bereiden met koud water. Dit kan handig zijn als je wegens praktische redenen een flesje reeds bereide melk bij de hand wilt hebben. Je kunt dan later het flesje melk opwarmen (zie hieronder mijn tips). Of als je baby wat ouder is en je geen opwarmmogelijkheden hebt, de melk koud geven. Let op dat bereide koude melk beperkt houdbaar is (24 uur als je het koel bewaart) en 2 uur buiten de koelkast.

Opwarmen van al bereide (koude) flesvoeding

Na de bereiding van flesvoeding met koud water wil je het lekker warm maken. Dat vindt de kleine toch het lekkerst. Zie onderstaande opwarmtips.

1. Bereiding flesvoeding met flessenwarmer

Bereiding flesvoeding met een flessenwarmerBest handig zo’n ding. Je melk komt er prima mee op temperatuur, precies 37 graden. Toch dacht ik in het begin: ‘wat een miskoop’ omdat het zo lang duurt voordat je melk warm is (10 minuten). Desondanks hebben we er al heel veel plezier van gehad. Bijvoorbeeld als je naar je ouders gaat die geen magnetron hebben. Op de camping ook handig als je niet wilt hannesen met een pannetje water op het vuur. Wij hebben hem zelfs een keer in de auto gebruikt om een potje eten op te warmen.

Hoe werkt het?
Doe een laagje water in de flessenwarmer en zet het flesje (wij doen altijd zonder deksel) met de koude bereide flesvoeding erin. Zet de flessenwarmer aan. Nu kun je op je gemak beginnen met het ritueel om de luier van de baby te verwisselen. Het duurt bij onze flessenwarmer dus 10 minuten voordat de flesvoeding op de juiste temperatuur is (waarvan ongeveer 7 minuten om het water heet te krijgen en 3 minuten om het flesje daarmee door te warmen). Die van ons gaat dan piepen en geeft een groen lampje.

2. Au bain marie opwarmen

Wat is het? Nog niet eerder van ‘o ben marie’ gehoord? Het is een methode om iets (in een bakje of pannetje) in warm bijna kokend water te zetten, waarna het heel langzaam opwarmt. Deze techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt om chocolade te smelten, zonder dat het verbrandt.
Hoe doe je het? Kook wat water met de waterkoker (dan gaat het sneller) en schenk wat in een maatbeker of schaal. Vervolgens zet je het flesje melk erin (zorg dat er geen water in kan stromen ;-). Wacht nu een paar minuten (3 min. volgens kraamverzorgster) en test even testen of de temperatuur goed is (zie hieronder voor uitleg). Laat het flesje niet te lang erin, want dan is het water en dus de flesvoeding alweer afgekoeld..
Extra tip Als je in een horecagelegenheid bent zonder magnetron, vraag je gewoon een half theeglas kokend water. Is het flesje zo warm als je het flesje erin zet. Soms heb je geluk en warmen ze het voor je op.

Water opwarmen en daarna de flesvoeding bereiden

Soms wil je gewoon warm water hebben om daarna een vers flesje melk te maken voor de baby. En als je op pad gaat, het warme water ook meenemen.

1. Water opwarmen in magnetron

Is een magnetron niet schadelijk? Mijn moeder zegt altijd dat lammetjes dood gaan van melk die in de magnetron is opgewarmd. Een Duitse vriendin zegt dat de magnetronstralen alle voedingsstoffen kapot maken. Zelfs water dat opgewarmd wordt in de magnetron schijnt ‘beschadigd’ te zijn als je het onder de microscoop legt. Er zijn veel verhalen over, alleen nooit bewijzen. Dan lees je bijvoorbeeld een bericht dat aantoont dat planten minder goed groeien op magnetronwater. Maar dat dit testje vervolgens al ‘gedebunked’ (ontkracht of ontmaskerd) is. De enige manier om het echt te weten is zelf een test uit te voeren, maar heb ik dan weer geen zin in..

Omdat ik de magnetron toch wel de makkelijkste manier vindt voor bereiding flesvoeding, gebruik ik het ding wel. Om water op te warmen dan. Dat voelt weer iets minder schadelijk dan het opwarmen van reeds bereide flesvoeding..
Hoe werkt het? Doe het flesje zonder speen of deksel in de magnetron. Vervolgens op vol vermogen (900 watt): 30 seconden per 100 ml en 40 seconden voor 150-200 ml. Let wel op, elke magnetron is anders. Ik heb flesjes gehad die na 30 seconden op de hoogste stand kokend water opleverden, dit was vooral in de kleine en nieuwe magnetrons. Doe daarom bij een vreemde magnetron eerst bijv. 20 seconden. Zit er geen secondestand op (bij die magnetrons met draaiknoppen)? Zet hem dan aan en tel tot 20. Is je water lekker warm? Doe dan de melkpoeder erbij.
Extra tip Kom je eens in Center Parcs? Dan hoef je niet te vragen of ze je flesje opwarmen, in zwembad, restaurant of in een of andere entertainmenthal. Kijk goed om je heen en je ziet een magnetron klaar staan voor zelfgebruik. Erg handig.

N.B. het opwarmen van afgekolfde borstvoeding in de magnetron is een ander verhaal. Daar zou je nog even verder op moeten Googlen, het Voedingscentrum raadplegen of aan het consultatiebureau vragen.

Warm kraanwater gebruiken voor flesvoeding?

Een vriendin uit provincie Zeeland gebruikt gewoon lauw water uit de kraan voor bereiding flesvoeding. Wel lekker makkelijk. Toch is het niet aan te raden, las ik in de Consumentengids van begin 2015. De vereniging van drinkwaterbedrijven legde hierin uit dat in warm water schadelijke metalen opgelost kunnen zijn, zoals koper van een koperen voorraadvat van een boiler of cv-ketel. Of van koperen leidingen in de woning. Daarnaast kan het zijn dat kranen aan warm water bijvoorbeeld nikkel, chroom of cadmium afgeven. Bij water uit de koudwaterkraan en kokendwaterkranen (heeft roestvaststalen voorraadvat) bestaan deze gevaren niet.

Gekookt water mengen met koud water

Je kan ook een beetje gekookt water in een flesje doen voor 1/3 en vervolgens voor 2/3 aanlengen met koud water. Dan is het water voor je fles ook op temperatuur. Je hoeft dan maar een beetje water te koken dus is het snel klaar. Echter, let op dat je op de waterkoker een goed kalkfilter hebt zitten. Van die kalkscherven in het flesje wil je ook niet hebben!

Warm water on the road

on-the-roadVeel moeders doen heet water in een thermosfles of –beker. Heb je altijd warm water bij de hand voor bereiding flesvoeding. Zorg dat je zo´n handig doosje met porties melkpoeder bij je hebt.

Koude bereide melk geven

Wij bereidden de melk ook wel eens met koud kraanwater. Mijn al paar maanden oude baby dronk de melk namelijk ook koud, op kamertemperatuur. Liever niet, maar als de nood hoog is. Of de kleine onverwachts eerder honger heeft. Als de baby honger heeft gaat het er vast wel in. Het consultatiebureau zei dat koude melk niet gevaarlijk is, maar wel zielig voor je baby. ‘Jij wil toch ook niet dat je avondeten koud opgediend wordt!’. Voor de stremming schijnt warme melk wel beter te zijn, heb ik van een dierenarts horen zeggen….

Temperatuur testen

Op je pols het best De ideale temperatuur voor bereiding flesvoeding is 37 graden. De meest gebruikelijke manier om de temperatuur te testen is door wat melk op je pols te spuiten. Met je pols voel je de temperatuur het best. Daar zitten je bloedvaten en die zijn altijd 37 graden. Je handen kunnen makkelijk kouder of warmer zijn waardoor je de temperatuur minder goed aanvoelt. Als je melk in de flessenwarmer opwarmt is die precies 37 graden. Je voelt dan geen enkel warmteverschil op je pols. Soms is de melk uit de magnetron iets warmer op je pols. Ik dacht in het begin dat het dan te warm zou zijn. Het is niet erg als het iets warmer is als je baby zijn mond maar niet brandt.

Andere testmethodes Mijn handigste manier om te testen, neem zelf een slokje. Het is vies, maar ik doe het af en toe. Ik vind het sneller dan wanneer ik mijn pols gebruik. Nu de kleine wat groter is ben ik nog makkelijker. Als ik water in de magnetron opwarm, doe ik wel eens mijn vinger in het opgewarmde water.. Ok niet zo hygiënisch, doe het daarom niet als het je niet aanstaat.

Waarom testen? Bij ons heeft de magnetron soms kuren. Daardoor valt de melk opeens veel warmer of kouder uit. Check het dus altijd maar. Als je baby heel boos wordt als hij de fles krijgt, weet je in ieder geval dat het niet door de temperatuur van de melk komt..

Wilt u mijn flesje melk opwarmen?

Bij Center Parcs heb je dus overal magnetrons staan die je gelijk kunt gebruiken. Je hoeft dus niet in de rij te staan van de snackcorner maar kunt gelijk de magnetron zoeken. Ook in ziekenhuizen is er vaak een kolfruimte met magnetron die je kunt gebruiken. Als je ergens iets drinkt, warmen mensen achter de bar het flesje met alle liefde op. Vraag in een goed restaurant niet naar een magnetron, dan zijn ze beledigd haha. In restaurants krijg je de melk of eten vaak precies op de goede temperatuur. In een druk cateringbedrijf geef je het best instructies erbij als je geen gekookte melk terug wilt krijgen..

Melkpoeder uitverkocht?

Is de melkpoeder uitverkocht? Bij een Etos of Kruidvat kun je nog wel eens vragen of ze iets achter hebben staan. Bij AH kijken ze vaak wel even, maar is het altijd helemaal op. Zit je omhoog? Bij de apotheek hebben ze het ook. Ik weet dat er ook melkpoederapparaten stonden op enkele stations, maar ik weet niet of dat nog steeds zo is. Of gebruik een ander merk of een keertje kant en klaar. Als je bij Bol.com of een andere webshop melkpoeder bestelt is dat ook slim.

Welke fles baby?

Ik heb zelf de babyflesjes van AVENT en Difrax uitgeprobeerd. Als je pap wilt geven in een fles gaat dat niet altijd van een leien dakje. Zie dus ook mijn tips voor een papfles.

4 reacties

  1. Hallo,Mijn zoontje is 6 mdanaen. Tot ongeveer 5 weken geleden is hij ingebakerd geweest (pacco). Hij sliep ingebakerd heel goed (2 tot 3 uur per keer). Inmiddels is hij uit de doeken en lukt het hem goed om in slaap te komen in een slaapzak. We hadden een strak ritme van slapen-voeden (fles)- wakker- slapen enz. Nu wordt hij echter de laatste tijd al na een uur wakker en wil hij echt niet meer slapen. Mijn vraag is, moet ik dan toch gelijk een fles geven als hij uit bed komt? Of wachten tot het er tijd voor is (meestal dronk hij om de 4 uur)? Op zich denk ik dat hij nog niet echt honger heeft als hij uit bed komt, maar ik wil er wel graag een duidelijke regelmaat in houden. Heeft u een tip of advies?Diana

    1. Hoi Diana,

      Vind ik een lastige. Als mijn zoontje te vroeg wakker werd en al 6 maanden was, ging ik in alle rust een beetje oefenen met babyhapjes (vruchtenmoes bijvoorbeeld). En dan gaf ik hem zijn flesje wel op het normale tijdstip. En dan kijken wanneer hij moe werd (bleek worden, wegkijken, ogen wrijven) en weer op bed. Zo ging op een gegeven moment wel het hele ritme verschuiven… En op een gegeven moment had hij minder slaapjes op de dag. Zodat je langzaam toegroeit naar ontbijt, lunch en avondeten met een kort ochtendslaapje en lang slaapje na lunch. En op sommige dagen toch weer 3 slaapjes. Het was voor mij een puzzel. Ik moet zeggen ik vond structuur bieden best een uitdaging..

      Misschien heb je iets aan deze website van jeugd en gezin (consultatiebureau). Daar had ik wel aardig houvast aan (hopelijk kun jin de infobladen wel downloaden).
      Succes in iedergeval.

      http://www.jeugdengezinutrecht.nl/pagina/baby/infobladen/650477

  2. Ongelooflijk dat jij de magnetron verhalen negeert en het verhaal van warm water uit de kraan niet !

    Gelijk stoppen mensen ! Nooit je kleintje en zelf overigens ook niet voeden met iets dat uitde magnetron komt.

    Het is wel bewezen dat het heeeeeeeeeeeeel erg slecht is. ( Planten die gekookt en daarna afgekoeld magnetronwater krijgen, gaan hieraan dood )
    Steek je kop nieet in het zand.

    Nooit ergens in een restaurant geen accepteren dat ze het flesje babyvoeding in de magnetron opwarmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.