Spugende baby die daardoor niet wil slapen

‘Niemand heeft gezegd dat het gemakkelijk is’ zegt mijn man als ik hem vertel over mijn middag met een spugende baby die ook nog eens geen moment wilde slapen.  Ons schatje lag veel aan de borst, en lag daarna te spasten in zijn bedje, veel spugen. Ik heb heus veel tijd en aandacht besteed aan de boertjeslaatsessie, maar boertjes bleven vaak uit..

Kortom, ik had een beetje chagrijnige middag met onze baby van bijna 3 weken. Vanmorgen toen er kraamvisite was, was er maar een klein beetje onrust. Vanaf 13 uur meer onrust. Mama’s middagtukkie duurde net aan 20 minuten. Ok, jammer dat ik geen tijd had om op te ruimen in huis en niet even wat tijd voor mezelf had. Maar waar ik nog het meest chagrijnig over ben is dat ons kleintje niet lekker in zijn vel zat en ik er even niks aan kon doen om dat te veranderen.

Spugen…. ik ben er al bekend mee

De jongste twee konden er ook wat van! Door dat gespuug ga je je zorgen maken of je kleintje wel genoeg binnenhoudt. En ook vervelend: ik kon mijn zorgen nergens delen met mensen in mijn omgeving. Mensen gaan toch het gespuug relativeren, het zou wel meevallen. ‘Elke baby geeft wel een mondje terug’. Of ‘hij krijgt te veel’.

Er valt genoeg te lezen over spugen op internet. Naar mijn idee vooral over de oorzaken. Oplossingen kon ik niet echt vinden. Wat ik las is dat het belangrijk is om te proberen om zo weinig mogelijk lucht mee te laten komen tijdens de voeding. Of lucht die meekomt door het huilen. Dat is best lastig vind ik. Ik doe wel mijn best om de lucht eruit te laten. Baby rechtop houden na de voeding, bed omhoog, boertje laten, etc. Helaas zonder succes.

Heb je een half uur lang de baby de borst gegeven, komt er vlak daarna een enorme golf weer uit. En vervolgens doet meneer een hazenslaapje in de wagen, om vervolgens weer ontevreden wakker te worden en te huilen. Waarschijnlijk omdat hij honger heeft, omdat hij zoveel melk heeft overgegeven. Het voelde als een vicieuze cirkel..

Mijn vicieuze cirkel met onrustige baby

  • Ok, toen vandaag de baby krampjes had/poepies hem dwars zaten om 11 uur was het misschien toch niet zo slim om hem om 12 uur en om 13 uur borstvoeding te geven. Aan de borst had hij wel even rust (even geen gespast), maar hij had al pijn in zijn buikje op dat moment. En dan een plens melk erop misschien niet zo handig. Mmmm, begon ik niet al slecht door de kleine om 9 uur al te voeden, terwijl hij om 7.15 al voeding had gekregen? Zat er niet gewoon te weinig tijd tussen de voedingen? Ik praat het goed met het feit dat borstvoeding altijd moet kunnen, in tegenstelling tot flesvoeding. Maar ja…..
  • Heb ik de kleine nu om 14 uur ook borstvoeding gegeven? Men, ik ben de tel kwijt. Volgens mij wel. Oh ja, toen had hij ook weer melk overgegeven die onder zijn truitje zijn rompertje flink nat maakte.
  • Na een kort hazenslaapje ging de kleine weer huilen. Eerste borst om 15.30 gegeven, alles eruit gespuugt over mij en de bank heen. Ik hoefde zijn kleertjes iig niet te verschonen.. Ik denk dat de hele voeding uit die eerste borst er wel uitkwam. Het was ook veel melk die hij had gespuugt, want ik had ijverig aan borstcompressie gedaan, zodat hij ook de vette melk binnenkrijgt. Onze baby heeft een vrij zuinige hap (tenminste als ik vergelijkingsmateriaal op youtube bekijk) en drinkt vaak niet effectief, en dan helpt borstcompressie.
  • Vlak na de spuugpartij de tweede borst maar aangeboden om 16 uur, hij moet toch wat melk binnen kunnen houden? En toen spuugde hij gelukkig minder moedermelk. Nu is het 17.15 en ligt mijn kleintje eindelijk rustig te slapen.

Even evalueren, of ik dingen misschien beter anders had kunnen doen? Mijn tips voor de volgende keer..

Note to self:

  • Baby ligt niet ideaal aan de borst met zijn kleine hap, kan best wel lucht mee komen met de borstvoeding. Aandachtspunt: proberen goed aan te laten happen.
  • Als baby goed aan de borst drinkt, maar dan tussendoor eh eh zegt/geluidjes maakt, toch baby van de borst afhalen om te laten boeren. Blijkbaar zit er dan toch lucht dwars. Volgende keer proberen.

Ok, dit was een kort verslag van een onrustige en niet zo leuke middag. Hopelijk morgen een betere middag.. En ik mag niet klagen, de nachten en ochtenden gaan fijn. Dan drinkt hij goed en slaapt hij snel erna in zonder spugen en kronkelen in zijn bedje. Maar die middagen en avonden…

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Babytijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.