Spugen bij je baby

Je baby kan een ‘mondje spuug teruggeven’ of er komt meteen een golf melk uit (overgeven)… Overgeven is minder leuk. Met 4 weken spuugde onze tweede baby bijna elke dag een keer een fles eruit. De melk kwam zelfs uit zijn neus gelopen.. Ook de oudste spuugde als baby veel. Hier zijn mijn bemerkingen en ervaringen met mijn spugende baby.

Let op: spuugt je kindje erg veel, ga dan naar de huisarts met je kleine. Ook voor jezelf prettig om te praten erover en je hart te luchten. Ik stond onder continue stress omdat de kleine zo veel overgaf. De dokter kan de ernst ervan beoordelen.

Spugen – een mondje

 • Laat de kleine na zijn voeding even rechtop zitten zonder plotselinge bewegingen te maken.
 • Als je baby zijn beentjes omhoog doet spuugt hij sneller. Hetzelfde geldt als jij zijn beentjes omhoog doet voor de verschoning van een luier.
 • Leg een hydrofiele luier op het laken in zijn bedje zodat je niet elke keer de lakens hoeft te verschonen na een spuugje (maar dit deed je waarschijnlijk al).
 • Besteed genoeg aandacht aan het laten van boertjes. Bij een boertje komt overigens ook vaak wat melk mee.
 • Positieve kant van mondjes spugen:
  – de lucht uit zijn maag komt eruit, dit scheelt wellicht weer voor de darmkrampjes.
  – kleren vies? Een goed moment voor een nieuwe outfit (die kleertjes zijn zo leuk).
 • Als de kleine de hik heeft hoef je even minder alert te zijn op spuugjes. Zolang onze baby de hik heeft blijft alles binnen.

Overgeven – een golf spugen

Onze baby’s hebben allebei veel overgegeven. Wat doe je fout? Hoe komt het dan dat hij zoveel spuugt? Ik denk dat iig voor onze baby´s de volgende oorzaken gelden:

 • Overgeven na hoestbui.. Als onze baby hard hoest, komt er makkelijk een halve of hele fles melk mee naar buiten. Helaas, niet zoveel aan te doen. Wel balen! Onze baby hoestte echt wel een paar maanden lang, dus veel melk opgeruimd in die tijd. We hadden altijd hydrofielen als spuugdoekjes bij de hand (wij noemden het kotsdoeken).
 • De kleine is overstuur.. Als onze kleine heel hard huilt en overstuur is wil hij ook nog wel eens gaan overgeven van ellende is onze ervaring. Onze baby had een hekel aan autorijden, dus we hebben op menig parkeerplekken stilgestaan om melk te ruimen..
 • Onrustig de fles leegdrinken.. Als onze kleine onrustig aan de fles drinkt, geven we niet de hele fles. We laten hem dan even studderen totdat hij weer om melk vraagt. Onze baby is wel eens onrustig aan de fles. Hij zit dan bijvoorbeeld tussentijds te krampen, moet poepen of is hij te moe om te drinken en slikt de hele tijd lucht mee. Soms had hij gewoon geen honger, maar moest hij een boertje laten. Dan schudde hij met zijn hoofd heen en weer en dronk hij nooit heel gretig/enthousiast zijn melk. Als hij onrustig drinkt zien we vaak dat erna wordt overgegeven.

Tips:

 • Hoeveel ml geeft de kleine over (voor controlfreaks zoals ik :-)? Men zegt dat het spugen vaak ernstiger lijkt dan het is, dat heus niet de hele fles eruit komt. Om het te testen kun je de uitgespuugde melk proberen op te vangen in een hydrofielluier. Leg deze en een schone hydrofiel op een weegschaal en het verschil geeft aan hoeveel ml eruit is gekomen. Andere tip: gooi op de aanrecht 50 ml melk over een hydrofiel of spuugdoekje. Dit helpt je de volgende keer inschatten hoeveel hij spuugt.
 • Melk indikken Je kan johannesbroodpitmeel (nutrix) proberen. Dan wordt de substantie in zijn maag wat steviger en spuugt hij het minder snel uit.
 • Wanneer opnieuw aanbieden? Als onze kleine de hele inhoud van de fles er weer uitgooide, wachtten we meestal minimaal een halfuurtje voordat we weer een fles geven. Vaak is het overgeven erg vermoeiend dus in dat halfuurtje kon onze kleine even bijkomen. In de tussentijd konden we een wasje aanzetten met alle ondergespuugde kleren en de melk uit de bank/vloerkleed poetsen..
 • Stikken in de melk? Ik heb mijn baby overdag veel op de zij gelegd, dan kan de spuug er makkelijker uitlopen. Die keren dat hij liggend op zijn rug op het aankleedkussen ging overgeven is goedgegaan gelukkig. Misschien lag hij op die momenten met zijn hoofd gedraaid of ging hij automatisch zijn hoofd naar de zijkant draaien vlak voor het overgeven. Ik weet het niet..
 • Hoe lang duurt het voordat de kleine na de voeding overgeeft? Ik kan mij niet zo herinneren dat de kleine in zijn diepe slaap ging overgeven. Mijn ervaring is dat het overgeven plaatsvindt: tijdens het flesje, vlak erna of ongeveer max een half uur na het flesje. Ik leg de kleine (die dus veel overgeeft) overdag in de woonkamer zodat ik er een oogje op kan houden. ’s Nachts ben ik vaak nog een half uur nadat hij in zijn bedje ligt, wakker. Dan ben ik er ook snel bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.