Wassen en drogen

opvouwenNieuwe kleertjes wassen?

Nieuwe kleertjes zien er nog zo mooi uit! Volgens mijn kraamverzorgster moet je ze toch eerst wassen voordat je ze bij je kleine aandoet. In de winkel hebben allemaal mensen er al aangezeten, daarom is het niet zo hygienisch. Ik deed dit niet altijd, eigenwijs als ik was, en mijn zoontje kreeg krentenbaard op zijn bil.. Komt van een bacterie die veel mensen bij zich dragen, en misschien ook op de kleertjes zat..

Wasdroger gebruiken

Nieuwe kleertjes in de droger?

Als je de eerste keer zwanger bent, ga je alle kleertjes wassen en 3 keer strijken zeg maar. Ik twijfelde altijd: doe ik nieuwe babykleertjes in de wasdroger? Mijn advies: gewoon doen! Ga niet kleertjes ophangen, maar besteed je tijd beter. Ga bijvoorbeeld een boek lezen over de kraamtijd of borstvoeding geven. Gooi de kleertjes lekker in de wasdroger, dat ga je ook doen als je net moeder bent en blij bent als je een wasje klaar hebt.

Gekrompen babykleertjes

Ik heb geen nare krimpervaringen gehad met babykleertjes (wel met mijn eigen jurkjes van de Hema die een stuk korter werden). Ik dacht altijd, die babykleertjes moeten daar gewoon maar tegen kunnen, anders heb je er niks aan.

Plukjes/bolletjes op babykleertjes

Wel is het zo dat er door de wasdroger op bepaalde babykleertjes eerder van die plukjes/bolletjes stof op de kleertjes komen (die je eraf kunt trekken). Dat is wel jammer natuurlijk. Overigens heb je bij de duurdere babykleertjes (Noppies-kleding of Stoer-kleding) veel minder/nauwelijks last van die bolletjes.

Bedrukte babykleertjes

Ik heb veel tweedehands kinderkleren en bedrukte kleding kan minder goed tegen wassen en/of drogen. Je kunt ze het best omgekeerd in de was doen en beter niet in de droger. Dat was het advies van de mooie babywinkel waar ik een tof t-shirt kocht.

Wasverzachter

Wasverzachter vond ik leuk om de kleertjes mee te wassen, omdat ze zo lekker gaan ruiken. Ik deed de eerste keer maar een halve dosis omdat ik toch bang was van die verhalen dat je kindje er allergisch voor kan zijn en eczeem kan krijgen. Onze eerste baby had er geen last van. De tweede baby en ik kregen op een gegeven moment wel droge jeukplekjes. Toevallig had ik daarvoor weer eens wasverzachter (gratis gekregen in supermarkt) gebruikt. Misschien is er toch een verband..

Wit en bond gescheiden wassen?

Ik mik meestal alles bij elkaar, was op 60 graden en gebruik bont-wasmiddel. Als er heel mooie witte dingen ingaan, gebruik ik zo’n speciaal Dylon doekje dat de kleuren opvangt. Als er erg mooie/dure/nieuwe truitjes bij zitten gooi ik ze voor de zekerheid vaak bij mijn eigen was die ik op 40 graden was. Heb ik nou echt veel was dan ga ik bond en wit wel scheiden.

Felle kleuren wel apart!

Zorg wel dat je felgekleurde/zelfgemaakte badstoffen badcapes of andere felgekleurde babykleertjes eerst apart wast. Anders wordt je was blauw en dat doet toch wel pijn, spreekt de ervaringsdeskundige.

Poepvlekken?

Gebruik een vlekkenmiddel of laat het inweken in BioTex groen. Dikke kans dat je wasmachine ze er niet uitkrijgt.. Kun je het rompertje weggooien.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.