Verkouden

Een verkouden baby is niet fijn omdat hij door zijn snotneus zijn flesje minder makkelijk leegdrinkt. Onze baby was 2 weken en kreeg al een snotneusje! Gelukkig niet ernstig. Hier lees je wat we hebben gedaan om snotneus minder snotterig te maken.

Let op: is je kindje goed ziek van een verkoudheid? Ga dan naar je dokter, de specialist. Hij/zij kan de ernst bepalen en kijken wat ertegen te doen is.

 • Ui naast bedje Snij een ui in stukken en leg deze in een schaaltje in het bedje. Dit helpt de neus vrij te krijgen. Bij mezelf werkt het goed, het prikt in je neus alle snot weg lijkt het.
 • Luuf, een soort dampo schijnt ook te helpen. Kan ik eigenlijk niet zo zeggen.. Volgens mij vond de kleine het wel lekker had ik het idee.

Hoe krijg je de snot eruit?

 • Als de kleine hard huilt en er komt snot naar buiten van de huilkracht, gelijk het snotje pakken (voordat de baby de snot weer inademt).
 • Wij legden onze baby vaak even op zijn buik. Als de baby jong is en zijn nekje nog niet heel sterk is, gaat hij met zijn hoofd heen en weer schuiven over de ondergrond (bijv. aankleedkussen). Wij zagen dat er dan vaak snot uit het neusje kwam.
 • Als het snot erg aan de voorkant van zijn neus zit, kun je het er vaak met je pink uitkrijgen. Doe dit alleen als het aan de voorkant zit, anders komt het stukje harde snot in zijn neus en hoor je het stukje snot (of andere snotjes) de hele tijd in de weg zitten als hij ademhaalt.
 • Als je wat neusspray of zoutoplossing (speciaal voor baby’s) gebruikt komt de snot vaak los en komt het makkelijker uit zijn neusje.
 • Leg de baby in het zonlicht, dan gaat hij niezen en komt er ook snot uit (ok, niet zo lief).
 • Snotjes uit zijn neus verdwijnen gelukkig ook vaak vanzelf, dan vind je in zijn bedje bijvoorbeeld allerlei erwtjes snot.
 • Er zijn slangetjes die je in de neus van je baby kunt stoppen en waarmee je vervolgens de snot er met je mond uit kunt zuigen. Ik heb dit zelf nooit gedaan, maar je zou dit eens aan je dokter kunnen vragen. Ik zou er iig zelf niet zo snel mee gaan experimenteren.

Hoesten

Hoest je baby veel en hard? Ga dan naar de dokter zou ik zeggen. Ik heb hier niet echt tips voor om dit te verminderen..

Wel even hier onze ervaringen:

 • onze eerste baby begon met circa 7/8 maanden te hoesten. Het klonk echt als een volwassenenhoest en vaak kwam er een fles melk mee naar buiten door de kracht. Het was geen longontsteking kon de arts horen. Het leek wel alsof er slijm of iets vast zat, wat er maar niet uitkwam. De arts zei dat het erg lang kan duren voordat het hoesten over is. Baby’s onder 1 jaar kunnen namelijk geen slijm ophoesten. En idd het heeft heel lang geduurd voordat het hoesten (en dus overgeven) stopte. Ga naar je dokter als de kleine hard hoest.
 • ook de tweede baby begon al vrij snel (5-6 maanden) heel hard te hoesten. Echt hard. Soms werd ik er elke nacht een paar keer wakker van, niet fijn! De tante van mijn man is huisarts en die hoorde het hoestje en kon horen dat het echt een hoestje was die vanzelf over moest gaan. Iemand anders kon horen dat de hoest niet vast zat, dat het wel los zat. Dat is dan gunstig denk ik? Enfin, laat het hoestje van jouw baby ook maar aan de huisarts horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.