Huilen bij je baby is nooit leuk. Je wilt weten wat de reden is. Luier verschoond, gegeten, krampjes, tsja. Het kan ook nog zijn dat je baby overprikkeld is. Dat je op een dag iets te veel hebt ondernomen bijvoorbeeld. Dan willen ze huilen en zich ontladen en hoef je ze alleen maar liefdevol in je armen te houden. Heel gezond, want door de tranen scheiden ze stresshormonen uit.
Tips over huilen bij je baby
Is je baby niet te troosten. Duurt het huilen wel erg lang en kan je er niet goed tegen? Zie onderstaande tips:
- Afleiding stopt vaak het huilen:
– Loop met de kleine op je arm naar buiten of kijk in de spiegel, een andere omgeving leidt af.
– Bumba of Nijntje op youtube of het elektrische liedjesboek (speelgoed)… - Geschommel en gewieg helpt vaak erg goed. Mijn tip: door je knieën buigen en op en neer veren met de baby in je armen. Of in de kinderwagen wandelen. In de auto rondjes rijden (dat laatste is wel heftig, heb ik gelukkig niet hoeven doen.)
- Huilen in de auto? Zing liedjes achter het stuur. Van je stem worden ze rustig.
- Een speen helpt natuurlijk ook vaak tegen huilen, het biedt troost en afleiding. Heel ideaal is het ook weer niet. Ik sprak met iemand die een cursus babymassage gaf. Zij vond dat ouders wel heel snel een speentje geven aan de baby. Eigenlijk wordt het gehuil dan ontkent. Beter is om de baby liefdevol vast te houden en toe te spreken, zodat de baby zich gesteund voelt en wel kan ontladen door te huilen. Maar ja, de theorie is leuk, maar de praktijk..
De ene baby huilt veel, de ander minder
Mijn eerste baby huilde erg veel. Ik ging er vaak helemaal in mee en raakte helemaal van de mik. Mijn tweede huilt een stuk minder. Dit maakt het allemaal veel leuker! Er zit veel verschil tussen baby’s. De ene baby huilt veel, de ander minder. In een tijdschrift las ik een verhaal van een moeder die bij de eerste helemaal op een roze wolk zat. De baby was heel tevreden. Als haar vriendinnen klaagden over de huilbuien van hun baby en over dat ze het pittig vonden, vond ze dat ze zich maar aanstelden. Haar tweede baby huilde veel en was erg onrustig. Pas toen begreep ze haar vriendinnen die toen klaagden. Ze schaamde zich voor haar uitspraken destijds.
Huilen bij neerleggen
In je armen is je baby tevreden en als je hem neerlegt voor zijn slaapje gaat de baby huilen. Mijn tip is om je baby van het begin af aan wakker in het bedje te leggen zodra je vermoedt dat hij moe is (bleek, oogcontact vermijden). Bij de tweede zijn we daar echt mee begonnen en dit hielp erg. Hij was nog erg jong en hield het niet vol om langer dan 5 minuten te huilen, dat scheelde. Toen de baby wat ouder was en het huilen in zijn bedje te lang doorging, haalde ik hem wel uit zijn bedje. Dan knuffelde ik hem nog even of had hij toch nog honger. Soms wist ik het echt niet meer en legde ik hem wel 10 minuten te huilen max. Dan viel hij uiteindelijk toch in slaap.
Soms voelde ik mij wel schuldig als de baby ging huilen bij neerleggen in de box. Dan hielp het erg om mijn gedrag ‘goed te praten’. Bijvoorbeeld: sorry <voornaam>, maar mama heeft nu echt een ontbijtje nodig. <voornaam>, ik moet even boven iets gaan halen. Dan voelde ik me iig een stuk minder schuldig.
N.B. Als je fan bent van het gebruiken van een draagdoek heb je minder problemen. Dan kun je je baby overal liefdevol bij je houden.
Huilen bij aankleden
Mijn baby moet echt vaak huilen bij het aankleden. Dat vindt hij vreselijk. Ik baal er wel van. Heeft hij zich helemaal onder geplast of gepoept, moet je naast het poep en plasruimen hem ook nog aan- en uitkleden. Mijn baby ging met 8 maanden wel helpen met zijn armpjes uitsteken in de mouwen dat scheelde wel wat. Mijn ervaring is dat de baby vooral een hekel heeft aan de armpjes door de mouwen steken.
Huiltjes herkennen via Dunstan Baby language
Kijk de dvd Dunstan babylanguage, download de app voor smartphone of volg een cursus ‘Leer de taal van de pasgeborene’. Met de dunstan-methode leer je door goed te luisteren naar geluidjes en huiltjes waarom je baby huilt. Op die manier kun je een gerichte oplossing bieden aan je baby.
Mijn ervaring met Dunstan babytaal
Mijn baby huilde toch wel erg anders dan de babyhuiltjes op de dvd van Priscilla Dunstan. Het was dus even zoeken. Toch heb ik er wel veel aan gehad, het geeft je zelfvertrouwen en maakt je minder angstig.
- Hongerhuiltje De neeh van honger kan ik wel snel herkennen, erg handig.
- Boertje laat huiltje De eh eh eh geluidjes (boertje laten) lukte ook, al zorgt dit ervoor dat je soms ’s nachts je bed uit ‘moet’ om de kleine een boertje te laten. Als ik het niet geweten had van dat eh eh had ik hem gewoon kunnen laten liggen (maar dan had hij waarschijnlijk meer krampjes gehad). Valkuil: mijn baby zoekt zijn handjes bij eh eh, dus lijkt het net of hij honger heeft. Maar hij wil echt alleen een boertje laten hoor! Leuk als je tegen je vriend zegt ‘hij moet een boertje doen, wedden?’ En dat hij ook gelijk een boertje laat als je vriend hem oppakt.
- Krampjes huiltje De eairh geluidjes (krampjes) heb ik ook een paar keer gehoord, een heel laag geluid. Soms haal ik eairh en eh eh huiltjes wel door elkaar. Maar de oefeningen die je doet om een boertje te laten werken soms ook goed tegen krampjes haha. En als je goed kijkt of hij met zijn beentjes trapt of pijnlijke frons heeft kun je ook vaak checken of het krampjes zijn of niet.
- Ik ben moe-huiltje De ouwh huiltjes (moe-gaapreflex) vind ik ook lastig omdat mijn kleine er altijd een n voor plakt (lijkt het net of ie honger heeft). Die n is vast omdat hij zijn speentje wil om in slaap te vallen? Het is een klagelijk en vrij harde auw, dan weet je toch dat het een slaaphuiltje is.
Een luier verschoont niet. Dat moet je echt zelf doen. Als je een voltooid deelwoord bedoelt, schrijf het dan met een d.
Een overprikkelt een kind niet; maar kan wel overprikkeld zijn.
Jullie zijn in ieder geval consequent.
Bedankt, dat waren 2 missers na elkaar, au. Ik heb het aangepast.