Difrax-fles

Twee brede Difrax-flessenIk gebruikte de Difrax-fles in 2011 (eerste kindje) en 2013 (tweede kindje). Ik heb begin 2021 de tekst een update gegeven. Sommige dingen zijn denk ik wel hetzelfde gebleven. Wellicht heb je toch nog iets aan mijn ervaring van toen.

Ik had keuze uit de smalle fles (heette toen nog ‘kersfles’) of de gewone fles met brede speen (nu is volgens mij de brede fles echt bedoeld als papfles). Na veel gehuil destijds (buikkrampjes?) werd ik aangestoken door mijn schoonzus die trouw de Difrax-fles gebruikte. Ik ging overstag en probeerde de S-vorm van de Difrax-fles. Door de S-vorm stroomde de melk goed naar de speen. Die was dan altijd gevuld met melk. Daardoor slikte de baby minder lucht in. Destijds was de fles verkrijgbaar in allerlei leuke kleurtjes. Dat sprak mij ook wel aan.

Hoe dronk het?

Ik heb Difrax en Avent bij mijn eerste zoontje de hele tijd afgewisseld. Dan weer een tijd Difrax, dan weer over op Avent.. Het was een zoektocht.. Geleid door het gehuil en gespuug van de kleine. Op een gegeven moment gingen de Difrax-flessen wel kapot, de schroefdop aan de onderkant ging dan kapot. Dat kon ook een reden zijn geweest om weer de Avent-fles te nemen..

Mijn tweede zoontje was wat kleiner en fijngevoeliger na de geboorte. Ik merkte dat hij de smallere en kleinere Difrax-kers-speen beter pakte dan de toch wat bredere en grotere AVENT-speen. Mijn tweede zoontje heeft vooral in het begin de Difrax-fles gekregen.

Soort Difrax-fles kiezen

Ik moest in de winkel wel altijd goed kijken of de fles een het S, M of L-speenmaat had. Ik kon dat niet duidelijk zien. Ik koos de smalle, lange kersfles omdat die het meest op de moederborst lijkt. In sommige magnetrons (o.a. een paar bij Center Parcs) paste de fles er niet in vanwege de lengte. Bijkomend nadeel Links de brede Difrax-speen en rechts de smalle kersspeen van Difrax.van de fles vond ik dat door de smalle ingang het lastig is om de schepjes melk erin te doen. Om dit op te lossen bereidde ik de melk in een AVENT-fles en goot het over op de kersfles. De smalle ingang is natuurlijk geen probleem als je de kersfles gebruikt om afgekolfde moedermelk te geven. Ik denk dat hij daar toch ook wel voor bedoeld is/was.

N.B. Drogisterijen hadden flesjes van het huismerk die leken op de kersfles, met smalle spenen. Alleen kan de kwaliteit daarvan vond ik minder. Bij mij spoelden destijds de milliliters eraf na een paar keer afwassen.

Vacuümzuigen

Een baby kan de Difrax-fles niet vacuümzuigen. Bij vacuumzuigen zuigt de baby alle lucht uit de fles, waardoor de speen in de fles getrokken wordt. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er lucht naar binnen kan komen. Om vacuumzuigen te voorkomen, zorgde ik altijd dat de dop aan de onderkant van de fles niet te strak dichtgeschroefd zat. Maar op zich zou dat niet nodig zijn omdat het ventiel al genoeg vacuumzuigen tegen gaat.

Wat ik ook deed: als de melk niet snel genoeg stroomde tijdens het flesje geven, schroefde ik de dop aan de onderkant iets losser (ja dit vraagt wat acrobatiek tijdens het flesje geven, of vraag iemand anders het te doen). Er kwam dan wat lucht in de Difrax-fles en dat vond ik helpen. Je moet natuurlijk de dop niet te los schroeven want dan druppelt er melk eruit. En ik moest erom denken dat ik de fles weer dichtschroefde als ik tussentijds de fles rechtop zette! Anders zit je bank zo snel vol vlekken he. Het is een schroefdop (de bodem), soms blijft er water inzitten van het schoonmaken. Dit geeft soms wat watergedruppel.

Oh soms hielp het bij ons ook om de dop met de speen van de fles iets los te draaien. Zodat er vanaf de bovenkant van de fles ook even wat lucht erbij kwam (moest ik ook weer niet vergeten vast te draaien). Dan leek het er bij mij op dat de melk er ook makkelijker uitkwam.

Bonustip van mijn zus, waar ik zelf pas later achter kwam: voordat je het flesje maakt moet je het rubbertje (ventiel) dat in de bodem zit een paar keer heen en weer trekken aan de zijkanten. Het gaatje in het rubbertje (dat schijnt er te zitten) raakt namelijk makkelijk verstopt. En ja, dan kan er minder lucht doorkomen om het vacuumzuigen tegen te gaan.

S-vorm Difrax-fles

Maat S en L, als je goed kijkt zie je de letters aan de zijkant van de speen staan.Verder vond ik de S-vorm van de Difrax-fles dus erg handig om het laatste beetje melk zonder lucht naar binnen te krijgen. Vooral in het begin is dat fijn vanwege darmkrampjes, die mogelijk door ingeslikte lucht ontstaan.

Schoonmaken Difrax-fles

Bij het schoonmaken van de Difrax-fles schroefde ik de onderkant er niet elke keer af. Het is natuurlijk fijn als je alle onderdelen kunt schoonmaken, maar ik merkte dat het opschroeven van de onderkant niet altijd makkelijk ging. Hij gaat snel scheef en het gevolg is een lekkende fles. Bij mij en bij het kinderdagverblijf is bij twee flessen de onderkant door het schroeven zelfs kapot gegaan.

De boog in de smalle fles zorgde dat ik hem best wel moeilijk vond om schoon te maken. Ik gebruikte de paarse flessenborstel van de Etos hiervoor, dan ging het wel.

4 reacties

  1. Het onderste deel van de difrax fles nooit los schroeven,
    Er zit een ventiel onder die een klein gaatje heeft.
    Zodra het kindje begint te drinken gaat het rubberen ventieltje tegen de rand van de (onderkant) fles en gaat het ventieltje zich krombuigen door het vacuüm zuigen. Waardoor het kleine gaatje open gaat.
    Dus, zoals hier bij staat, Nooit de onderste rand losdraaien! Die is er alleen om de fles schoon te maken en het ventieltje te vervangen. Ik heb alle difrax flessen, En weet nog goed dat ik een keer de achterkant heb losgedraaid tijdens het drinken omdat het piepte. Had er perongeluk wat water achter laten vallen. Terwijl ik de achterkant los schroefde was mijn zoontje nog lekker aan het drinken terwijl het rubberen ventieltje vast gezogen was op de achterkant.

    1. Eveneens, Als je nieuwe ventieltjes koopt, zit er nog geen gaatje in. prik dit door met een cocktailprikker en klaar is kees 🙂

        1. Bedankt Liza, voor je reactie. Ik ga de ventieltjes nog eens goed bekijken. Ik begrijp dat je er dus zelf een gaatje in moet prikken. Mijn jongste zoontje is nu 3,5 maand en heb hem toch aan de Avent laten wennen omdat ik zo liep te klungelen met Difrax. Tsja, ik ben een moeder die gewoon alles precies wil weten hoe zo’n fles werkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.