Difrax-fles

Twee brede Difrax-flessenDe Difrax-fles is vrolijk gekleurd Je hebt keuze uit de smalle ‘kersfles’ met smalle speen of de gewone fles met brede speen. Na veel gehuil (babykrampjes?) werd ik aangestoken door mijn schoonzus die trouw de Difrax-fles gebruikt. Ik ging overstag en probeerde de S-vorm van de Difrax-fles die zorgt dat er minder lucht wordt ingeslikt. Al was het maar voor mijn gemoedsrust (en de leuke kleurtjes).

Hoe drinkt het?

Ik heb Difrax en Avent bij mijn eerste zoontje de hele tijd afgewisseld. Dan weer een tijd Difrax, dan weer over op Avent.. Het was een zoektocht.. Geleid door het gehuil en gespuug van de kleine. Op een gegeven moment gingen de Difrax-flessen kapot, de schroefdop aan de onderkant ging kapot. Dat kon ook een reden zijn geweest om weer de Avent-fles te nemen. Mijn tweede zoontje was wat kleiner en die pakte de kleinere Difrax-kers-speen beter dan de toch wat grovere AVENT-speen. Die heeft vooral in het begin de Difrax-fles gekregen.

Soort Difrax-fles kiezen

Kijk als je een fles koopt goed of het S, M of L is. Ik kon dat niet duidelijk zien. Ik koos de smalle, lange kersfles omdat die het meest op de moederborst lijkt. Achteraf had ik liever de brede flessen gekozen. In sommige magnetrons (o.a. een paar bij Center Parcs) past de kersfles (de lange variant van de kersfles) er niet in vanwege de lengte. Bijkomend nadeel Links de brede Difrax-speen en rechts de smalle kersspeen van Difrax.van de kersfles is ook dat door de smalle ingang het lastig is om de schepjes melk erin te doen. Om dit op te lossen bereidde ik de melk in een AVENT-fles en goot het over op de kersfles. De smalle ingang is natuurlijk geen probleem als je de kersfles gebruikt om afgekolfde moedermelk te geven.

Drogisterijen hebben gelijksoortige flesjes als de kersfles, met smalle spenen. Alleen kan de kwaliteit van de fles minder zijn: bij mij spoelden de milliliters eraf na een paar keer afwassen.

Vacuümzuigen

Een baby kan de Difrax-fles niet vacuümzuigen (alle lucht wordt uit de fles gezogen, waardoor de speen vacuumzuigt en in de fles getrokken wordt). Om dit te bereiken moet je ervoor zorgen dat je de dop aan de onderkant van de fles niet te strak dichtschroeft. Als de melk niet snel genoeg stroomt tijdens het flesje geven, schroef je de dop iets losser (ja dit vraagt wat acrobatiek tijdens het flesje geven, of vraag iemand anders het te doen). Er komt dan wat lucht in de Difrax-fles en dat helpt tegen vacuümzuigen. Je moet natuurlijk de dop niet te los schroeven want dan druppelt er melk eruit. Denk erom dat je de fles weer dichtschroeft als je tussentijds de fles rechtop zet! Anders zit je bank zo vol vlekken. Het is een schroefdop (de bodem), soms blijft er water inzitten van het schoonmaken. Dit geeft soms wat gedruppel, vervelend. Soms hielp het bij ons ook om de bovenkant van de fles iets los te draaien, zodat er even wat lucht bij komt (draai ook weer vast). Dan lijkt de melk er ook makkelijker uit te komen.

Bonustip: voordat je het flesje maakt moet je het rubbertje (ventiel) dat in de bodem zit een paar keer heen en weer trekken aan de zijkanten. Het gaatje in het rubbertje (dat schijnt er te zitten) raakt namelijk makkelijk verstopt. (tip van mijn zus).

S-vorm Difrax-fles

Maat S en L, als je goed kijkt zie je de letters aan de zijkant van de speen staan.Verder is de S-vorm van de Difrax-fles erg handig om het laatste beetje melk zonder lucht naar binnen te krijgen. Vooral in het begin is dat fijn vanwege darmkrampjes, die mogelijk door ingeslikte lucht ontstaan.

Schoonmaken Difrax-fles

Bij het schoonmaken van de Difrax-fles kun je beter niet de onderkant er elke keer afschroeven. Het is natuurlijk fijn als je alle onderdelen kunt schoonmaken, maar ik heb gemerkt dat het opschroeven van de onderkant niet altijd makkelijk gaat. Hij gaat snel scheef en het gevolg is een lekkende fles. Bij mij en bij het kinderdagverblijf is bij twee flessen de onderkant door het schroeven zelfs kapot gegaan. Vanwege de boog in de fles vond ik deze fles soms moeilijk schoon te maken. Vooral als je de smalle en lange variant hebt. Je kunt hiervoor de paarse flessenborstel van de Etos gebruiken.

Duurzaamheid

Ik en het kinderdagverblijf hebben toch wat Difrax-flessen weten te mollen. Ik vind ze niet zo sterk.

4 antwoorden op “Difrax-fles”

 1. Het onderste deel van de difrax fles nooit los schroeven,
  Er zit een ventiel onder die een klein gaatje heeft.
  Zodra het kindje begint te drinken gaat het rubberen ventieltje tegen de rand van de (onderkant) fles en gaat het ventieltje zich krombuigen door het vacuüm zuigen. Waardoor het kleine gaatje open gaat.
  Dus, zoals hier bij staat, Nooit de onderste rand losdraaien! Die is er alleen om de fles schoon te maken en het ventieltje te vervangen. Ik heb alle difrax flessen, En weet nog goed dat ik een keer de achterkant heb losgedraaid tijdens het drinken omdat het piepte. Had er perongeluk wat water achter laten vallen. Terwijl ik de achterkant los schroefde was mijn zoontje nog lekker aan het drinken terwijl het rubberen ventieltje vast gezogen was op de achterkant.

  1. Eveneens, Als je nieuwe ventieltjes koopt, zit er nog geen gaatje in. prik dit door met een cocktailprikker en klaar is kees 🙂

    1. Bedankt Liza, voor je reactie. Ik ga de ventieltjes nog eens goed bekijken. Ik begrijp dat je er dus zelf een gaatje in moet prikken. Mijn jongste zoontje is nu 3,5 maand en heb hem toch aan de Avent laten wennen omdat ik zo liep te klungelen met Difrax. Tsja, ik ben een moeder die gewoon alles precies wil weten hoe zo’n fles werkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.