Flesje geven

Een flesje geven, peace of cake toch? Nou… je gaat heel veel flesjes geven en als je niet goed op je houding let tijdens het flesje geven krijg je rug/schouder/nek-klachten. Serieus! Een vriendin had een slijmbeursontsteking in haar schouder, maar dan vanwege de boertjes houding (baby over schouder en op rug kloppen). Hier wat tips om op te letten.

Houdingen flesje geven

  • flesje-gevenHou hem in je arm De meest gangbare houding is dat je de kleine in je arm neemt met zijn hoofdje in je elleboogholte. Zorg wel dat je een kussen of leuning onder je arm hebt, die arm ondersteunt. Check voor of tijdens het flesje geven of je arm en schouder wel ontspannen is. Zo niet, doe er wat aan, voor your own sake!
  • Hoofdje in elleboogholte, lichaampje voor je langs. Lijkt op de hierboven beschreven houding. Het verschil is dat je je arm niet krom, maar ontspannen recht houdt. De kleine steunt hierdoor niet op je arm. De baby leunt op je buik en bovenbenen. Deze houding van flesje geven kost minder kracht en geeft minder spierpijn.
  • Met je knieën licht opgetrokken. Ga op de bank liggen, trek je knieën licht op en leg de baby op je bovenbenen voor je neer. Vervolgens kun je een flesje geven. Omdat een flesje niet zo zwaar is kun je deze houding best even volhouden. Voordeel is dat de baby omhoog ligt en de melk goed naar beneden zakt.
  • Plat neerleggen Laat de baby liggen op bed of op de bank. Ga ernaast liggen, leun tegen een kussen of leuning en steun op je onderarm/elleboog. Geef nu het flesje met de arm die vrij is. Tip: sla je arm om de baby heen om het gezellig te maken. Liggend kun je zo ook een baby een flesje geven, handig als je moe bent.
  • flesje-geven-baby-op-zijLeg de baby op zijn zij voor je neer Deze tip kreeg ik van een moeder met een premature baby. Deze houding leerde zij van de verpleegsters. Het is voor de premature de makkelijkste manier om te drinken. Omdat de baby op zijn zij ligt komt er melk in de mondholte wat het doorslikken nog makkelijker maakt. Hoe werkt deze houding precies? Ga rechtop op de bank of een stoel zitten. Doe eventueel een voetsteuntje onder je voeten zodat je bovenbenen iets schuin zijn. Leg de baby op zijn zij tussen je benen (hoofd richting knieën, armpje tussen de benen zodat deze niet gaat slapen tijdens het flesje geven). Vervolgens geef je de kleine zijn flesje en stop je telkens even als de kleine een adempauze nodig heeft.

Boertje laten na flesje geven

Niet echt motiverend als je baby na het flesje geven veel spuugt… Een boertje zorgt ervoor dat het risico hierop verkleind wordt omdat de lucht die ook ruimte inneemt in de maag dan ontsnapt. Hier enkele boertips:

  • Laat de kleine na 5 a 10 min. in de boerhouding geen boertje? Leg hem dan even weg. Vaak als hij een tijdje plat ligt gaat de lucht hem dwars zitten en gaat hij huilen of zegt hij de hele tijd eh eh eh. Als je hem dan optilt uit zijn bedje geeft hij vaak gelijk een boer zonder al te veel moeite.
  • Soms laat de kleine geen boertje maar zegt hij iets van ‘whiep’ (iets tussen een hik en een boer). Ook dan komt er lucht naar boven en kan het verlichting geven.
  • Baby’s laten niet alleen direct na het flesje geven een boertje, het kan de hele dag doorgaan. Als een boertje dwars zit merk je dat vaak aan een korte ademhaling.
  • Leg de kleine na het flesje geven met zijn rug tegen je opgetrokken knieën, wieg langzaam van links naar rechts of van voor naar achter. Zorg dat de kleine ongeveer in een hoek van 45 graden ligt, dit is de beste hoek om een boertje te laten. Dit ontdekte ik bij mezelf. Als ik leunend tegen de bankleuning rechtop kom, laat ikzelf gelijk een boertje haha. En als ik de baby met zijn rug tegen mijn buik heb terwijl ik leun, ga ik vaak langzaam rechtop zitten. Dan laat de kleine ook vaak een boertje.
  • Soms helpt het om de kleine even plat te leggen en met je hand over zijn buik en borstkas te wrijven.
  • Houd de kleine echt rechtop en strek hem iets uit (ondersteun wel zijn hoofdje en billen) dus 180 graden. Dan komt de lucht makkelijk naar boven.
  • Als het middenrif uitgerekt wordt komt de lucht makkelijker vrij (geleerd van moeder van premature baby). Je kan hem dus heel even onder de oksels optillen, of zorgen dat de kleine zich een beetje uitrekt.
  • Uiteraard is er de klassieke boerhouding van over de schouder en kloppen na het flesje geven. Door het kloppen worden alle kleine luchtbelletjes 1 grote luchtbel zodat de lucht makkelijker omhoog kan ontsnappen (dat zegt mijn schoonmoeder tenminste). Bonus tip: til de kleine liever niet op onder zijn oksels als je hem op je schouder wilt hebben. Beter is om hem op zijn rug voor je op schoot te leggen. Vervolgens buig je voorover, pak je de baby vast en ga je samen met de baby tegen je aan weer zitten.
  • Van houding verwisselen helpt het boeren ook heel erg. Leg hem bijvoorbeeld eerst tegen je schouder en laat hem dan op je bovenbeen zitten/leunen.
  • Zorg dat je baby niet huilt als hij honger heeft, dan slikt hij meer lucht in tijdens het flesje geven. Als de kleine met zijn hoofd schudt als je hem de fles geeft kun je beter even pauze nemen. Soms drinkt hij door terwijl hij zijn hoofd schudt, mogelijk zit een boertje dwars of is hij buiten adem. Trek dan de fles toch even uit zijn mond en laat hem even op adem komen of een boertje laten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.