Darmkrampjes bij je baby

Darmkrampjes bij je baby ontstaan naar mijn idee als er lucht in de maag zit. Als deze lucht door boertjes er niet uitgaat, veroorzaakt het in de darmen krampjes. Uiteindelijk komt de lucht er in een scheetje uit. Het is nog niet wetenschappelijk bewezen waar die darmkrampjes vandaag komen. Ze horen erbij, maar maken het je niet makkelijk als prille moeder, die misschien heel erg meeleeft met alles wat je baby meemaakt. Bij mijn eerste raakte ik helemaal overstuur. Bij de tweede kon ik er al relaxter mee omgaan. Ik sprak hem lief toe, maar raakte er niet meer zelf overstuur van.

Wanneer ontstaan darmkrampjes bij je baby?

Het is meestal tijdelijk, de piek is als je baby 6 weken oud is. Mijn baby is nu ik dit schrijf 9 maanden, maar die heeft zo nu en dan ook krampjes. Hij is dan niet te troosten, overstrekt zich en als je je hand op zijn buikje legt voel je dat het helemaal verkrampt en stijf is.

Hoe herken je een darmkrampje bij je baby?

Een krampje herken je als hij met zijn beentjes trapt, zich overstrekt en zijn vuistjes gebald heeft. Hij heeft een pijnlijke uitdrukking op zijn gezicht en maakt een schril, pijnlijk kreunend geluid dat laag klinkt. Niet zo hoog als de luchtige kreuntjes als de baby een boertje moet laten. Je hoort tijdens de darmkrampjes zijn darmpjes vaak rommelen (er stroom lucht doorheen) of hij laat scheetjes. Vaak zitten er tussenposes tussen de krampjes waarbij de kleine even uitgeput kan uitrusten voordat er weer een krampje komt. Het lijken op die manier net weeën!

Je baby helpen als hij darmkrampjes heeft

Je kan meerdere dingen doen om de krampjes te verlichten. Doe deze dingen niet alleen als hij aan het creperen is, maar ook tijdens de tussenposes als die er zijn:

  • Leg hem in het bedje op zijn zij en leg je ene hand op zijn rug en de andere hand op zijn buikje. Vinden ze erg lekker en worden ze vaak rustig van.
  • Met je hand op zijn buikje rondjes met de klok mee wrijven/draaien.
  • Met de beentjes fietsen of beide beentjes vastpakken en met de beentjes rondjes draaien tegen de buik. Hierdoor kan de lucht makkelijker verplaatsen.
  • Hou de kleine vast om hem te steunen.
  • Overweeg middeltjes als infacol. De een vindt dat het werkt de ander merkt geen verschil (aldus het consultatiebureau). Of abc dophilus (heb ik eens lyrische verhalen over gehoord op FaceBook).

Is er iets anders aan de hand?

Tsja, wanneer huilt je baby gewoon te veel? En denk je dat er iets anders aan de hand is? Hou dan eens concreet bij hoeveel je baby huilt, begin en eindtijd. En bespreek het met het consultatiebureau. Als je het bijhoudt is het concreet. Het is iets wat ze op het consultatiebureau ook graag willen weten. Er zou van alles kunnen zijn: koemelkallergie, iets met de nekwervels door een zware bevalling of het zogenaamde kiss-syndroom. Maar dat is natuurlijk iets voor het consultatiebureau of de huisarts.

Een vriendin had een baby die ook echt veel huilde. Ze vermoedde koemelkallergie en ging zuigelingenvoeding proberen die daar speciaal voor gemaakt is (Pepti, naar ik meen). De klachten werden een stuk minder. Ze moest vervolgens een elimenatiedieet volgen om de kosten van de dure zuigelingenvoeding vergoed te krijgen.

Heel veel sterkte!

Hou je taai tijdens de krampjesperiode. Probeer je hoofd koel te houden al is dat soms moeilijk. Ik ging altijd met de baby meezwelgen, achteraf gezien niet zo handig. Je hebt je energie hard genoeg nodig en zwelgen kost veel energie.

Hou je baby vast als hij zijn darmkrampjes heeft en probeer of bovenstaande tips (fietsen met beentjes enzo) helpen. Twijfel je of je baby huilt om krampjes of iets anders? Overweeg dan de dvd van de priscilla dunstan babylanguage te kopen of er een cursus over te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.