Welk merk/soort luiers?
- Prijs van een pak luiers Ik verbaasde mij erover dat alle pakken luiers dezelfde prijs hebben. De truc is dat bij goedkope luiers er gewoon meer in het pak zitten.
- Juiste maat luiers kopen Op de luierpakken staat wanneer ze een grotere maat luier nodig hebben. Dit gaat op gewicht. Echter, onze baby’s zijn erg lang en slank. De jongste is 6 maanden, is bijna 7 kg, maar past nog steeds het best in maat 2. Als hij terugkomt van het kdv en maat 3 aanheeft, zie je dat ze hem hebben omgeslagen, of dat het allemaal net niet mooi aansluit. Je moet het zelf een beetje uitproberen.
- Pak luiers ruilen Meestal mag je bij de drogist een pak niet gebruikte luiers omruilen voor een ander pak met een grotere maat. Ook als je het bonnetje niet meer hebt. Ze hebben vaak dezelfde prijs, dus dat scheelt.
- Dure of goedkope luiers? Overdag gebruik ik goedkope luiers. ’s avonds gebruik ik 12 uur droog dry nights’ luiers van pampers. Dan heb ik ’s morgens tenminste geen doorgelekte baby.
Wanneer luiers verschonen?
- Plasindicator Er zijn voor de jonggeborene luiers maat 1 met een gele streep te koop. Hiermee kun je makkelijk zien of de kleine geplast heeft (wil de kraamzorg ook altijd weten).
- Poepluier checken.. Twijfel je of de kleine een poepluier heeft? Vertrouw je je reukvermogen nog niet helemaal? Steek je vinger in de luier (ok tis niet de meest hygienische methode) of trek de zijkant een beetje omhoog om te kijken of je poep ziet (of ruikt).
- Kleine pasjes Als je pasgeboren baby een heel klein plasje heeft gedaan is het niet per se noodzakelijk om te verschonen (handig als het ’s nachts voorkomt, als je bekaf bent). Je hoeft niet bang te zijn dat hij direct luieruitslag krijgt. Luiers zijn ook al duur genoeg..
- Voor de voeding luiers verschonen? Je leert vast van de kraamverzorgster om voor de voeding de luier te checken/ te verschonen. Na het luiers verschonen, geef je hem dan de fles. Voordeel: je hoeft alleen maar een boertje te laten en hem weg te leggen. Je hoeft hem niet te plagen met luiers verschonen, als je pasgeboren baby het liefst wil slapen. Nadelen, zie hieronder de voordelen.
- Na de voeding luiers verschonen? Verschoon je de luier na de voeding?
- Voordeel1: als je baby erg hongerig is hoeft hij of zij niet nog langer op zijn flesje of borst te wachten.
- Voordeel 2: veel baby’s poepen tijdens de voeding. Het scheelt weer een luier als je na de voeding verschoont.
- Nadeel 1: de kleine spuugt makkelijker als je met zijn beentjes frummelt om luier eronder te prutsen. Er komt dan druk op zijn volle maag te staan.
- Nadeel 2: baby’s plassen/poepen vaak na de voeding.. Kans is dat je hier tijdens het verschonen mee te maken krijgt..
- Luiers verschonen voor de kleine naar het kinderdagverblijf (kdv) gaat.. Zorg dat je je baby een schone luier geeft of checkt, voordat je hem naar het kdv brengt. Het wordt niet gewaardeerd als je hem aflevert met een vieze luier (al kan dat natuurlijk onderweg altijd gebeuren).
Waar binnenshuis luiers verschonen?
- Commode in eigen slaapkamertje Waarschijnlijk heb je een commode op de slaapkamer van je baby, waar je eenvoudig luiers kunt verschonen. Heel handig.
- Als de baby bij jullie op de kamer slaapt Onze baby slaapt al een aantal maanden bij ons op de kamer ivm ruimtegebrek. Ik heb een aankleedkussen achter ons bed liggen. En doekjes en een paar luiers om hem te kunnen verschonen op de eerste verdieping. De eerste weken, toen de kleine of ik veel in bed lag, had ik op mijn ladenkastje een verschoonkussen neergelegd. Dat is comfortabeler luiers verschonen dan op bed.
- Verschoningsset in woonkamer is handig Heb je overdag je baby in de woonkamer in een reiswieg of wagenbak van de kinderwagen? Het handigst is dan dat je beneden wat luiers, doekjes en verschoningskussen hebt liggen. Kun je op de bank of op tafel luiers verschonen en hoef je niet elke keer naar boven de trap op. Die trap ga je de komende tijd nog wel genoeg op en af voor vergeten spulletjes van boven.. (goed voor de conditie).
Tips tijdens het luiers verschonen
- Plassen tijdens het luiers verschonen.. Neee!.. Heb je een zoontje? Always expect the unexpected: hou afstand. Je kleine pasgeboren mannetje kan zomaar plassen als je de luier verwisselt! Dit komt door de koude wind die het plassen stimuleert. Je kan tijdens het verschonen zijn piemeltje platdrukken of er een doekje op leggen om te voorkomen dat hij jou of de muur ernaast onder plast. Zorg dat je over voldoende hoezen voor het verschoningskussen beschikt. Of gebruik handdoeken als de hoezen op zijn. Meisjes plassen ook het aankleedkussen makkelijk onder, alleen dan hoef je minder bang te zijn dat jij ook nat wordt. Je kan deze grapjes voorkomen door de luier te verwisselen voor de voeding. Vlak na de voeding plassen de meeste baby’s.
- Geen beentjes omhoog trekken bij het luiers verschonen Je ooms trokken waarschijnlijk met 1 hand de beentjes van de baby ver omhoog waarna het luiers verschonen kon beginnen (dat beeld zit nog op mijn netvlies). Nu is dat not done, niet goed voor de heupjes. Je mag de beentjes wel omhoog krijgen door de voetjes en dus beentjes horizontaal richting buik te duwen. Dan kun je de luier er ook onder leggen.
Billen met poep schoonvegen
- Meconium kleeft!! De eerste poep van de baby (meconium) is erg kleverig en donkergroen. Je krijgt het dan amper van de billen geveegd. Als je de billen van te voren insmeert met vaseline of babyolie gaat het er makkelijker vanaf. Bij ons kwam er geen einde aan de meconium, waar laat hij het toch dacht ik.
- Rare bananenpoep.. Vind je poep met rare groene draaitjes erin? Dan heeft de kleine vast banaan gegeten. Niks om je zorgen over te maken. Groene poep komt ook wel eens voor. Waar het dan aan ligt.. goede vraag. Moet je even verder Googlen.
- Veegtechniek Veeg de billen van buiten naar binnen schoon. Dit is de meest efficiente veegtechniek. Veeg het ruggetje ook altijd goed schoon en check de huidplooien.
- Ontplofte luier Is de luier ontploft van de poep? Zit rompertje er ook vol van? Gefeliciteerd. Kleed de kleine maar uit (ja er zal vast wat poep in het haar komen) en doe hem in bad, even onder de douche of de tummytub. Je kunt natuurlijk je halve pak doekjes erop botvieren, maar beter is gewoon grondig schoonmaken (en afzien).
Luiers omdoen
- Roezels naar buiten doen! Zorg dat als je gaat luiers verschonen de ´roezels´ aan de zijkant van de luier altijd naar buiten zitten in plaats van naar binnengevouwen. Zo voorkom je doorlekken. Alhoewel, als de luier iets te groot is en je baby beweeglijk is, gaan die roezels net zo makkelijk weer naar binnen..
- Luier kapot? Trek je een hechtingssticker van de luier af? Gooi hem niet weg maar plak hem vast met bijvoorbeeld een pleister of tape. Zonde om weg te gooien toch? Of doe hem gewoon om, als het rompertje strak zit, is het bij mij altijd goed gegaan.
Baby heeft rode billen
- maïzena, het wondermiddel! Een goed middel voor het voorkomen van rode billen: poeder met je hand wat maizena op zijn billen! Er is ook een billenspray met zinkzalf te koop, handig voor het snel en goed verspreid opbrengen.
- Erg snel rode billen.. Krijg je jonggeborene wel erg snel rode billen? Dan kan het zijn dat je een grotere maat luier nodig hebt.
- Luieruitslag? Of… Krijgt je kleine blaren op de bil die openknappen en er pus uitkomt? Dit is geen luieruitslag. Ga naar de huisarts. Bij ons mannetje (2 weken oud) hadden we een antibioticazalf nodig die gigantisch goed werkte. Er werd een kweekje gemaakt waaruit bleek dat hij krentebaard had (stafilokock aurius). Veel mensen hebben deze bacterie op de huid zonder klachten. Oscar kreeg wel klachten vanwege lage weerstand.
Luiers verschonen buitenshuis
- Luiertas Je koopt er al een voor 25 euro bij prenatal bijvoorbeeld. Ze bevatten vaak een verschoningsmatje en een doorzichtig plastic zakje voor de vieze luiers. Wil je geen zware tas hebben? Koop dan een reisverpakking luierdoekjes. Als je niet meer zoveel hoeft mee te zeulen of je gaat gewoon even kort een rondje naar het park, kun je ook een kleiner tasje inrichten. Er zijn zelfs hippe clutches voor waar 2 luiers en een reisverpakking luierdoekjes in passen.
- Waar kun je in het openbaar luiers verschonen? Wij verschonen onze baby eigenlijk overal.. Op een parkeerplaats achter in de auto. Op een grasveldje. Op een bankje in een pretpark. In een leeg cafe (’s middags) op de grond in een hoekje. Niet zo fris voor anderen misschien… Check liever of er een verschoongelegenheid in de buurt is. Zorg dat je het niet doet doet als mensen aan het eten zijn. In restaurants zonder aankleedkussen ben je soms op de grond in het damestoillet aan het klooien, niet fijn! Maar ja what else..
- Naar het consultatiebureau Vergeet niet om minstens 2 schone luiers mee te nemen naar het consultatiebureau! Spreekt voor zich natuurlijk, maar je voelt je zo lullig als je hem vergeet of te kort komt.
Weggooien van de luier
- De stinkende luieremmer.. Maak die luieremmer na het legen schoon met een sopje, anders blijft ie stinken. De luieremmer blijft gewoon een ranzig ding, dat hoort bij luiers verschonen. Als je de deksel optilt gaat de beerput open. Wij gooien vieze de luiers beneden in de vuilnisbak. Vreemd genoeg valt de stankoverlast dan mee. Wellicht omdat er veel andere vuilnis op komt.
- Luier weggooien Als je op bezoek bent bij andere mensen, vraag dan waar je de luier kunt weggooien. Niet iedereen wil die dingen in zijn vuilnisbak hebben. Dan moet je dus door de kou naar de grijze container. Of ze maken onderscheid in plas- en poepluiers.
Luiers verschonen als je baby ouder is
- Acrobatisch luiers verschonen.. Hoe sterker en leniger je baby, hoe erger het luiers verschonen wordt. Ze willen namelijk niet stilliggen. Geef een leuk speelgoedje (voor mijn part een afstandsbediening) of zing een liedje en je hebt misschien even rust om the job te doen. Of je denkt:’hij moet maar eens zindelijk worden’..
- Staand luiers verschonen Als je kind kan staan, kun je ook staand de luier verschonen. Ik vind liggend nog wel het makkelijkst omdat je de luier dan makkelijker vastmaakt. Maar mijn man doet het liever staand, jaja.
Goedkope luiers vinden
Luiers zijn een grote kostenpost. Al shoppende pak ik gelukkig de nodige aanbiedingen mee van supermarkten/drogisten. Op internet zijn diverse hulpmiddelen om je te helpen bij het vinden van goedkope luiers. Wooki.nl biedt onder andere een luiertest waarbij je een aantal vragen moet beantwoorden. Vervolgens krijg je een top 5 voor geschikte+voordelige luiers. Of Luierinfo.nl die luieraanbiedingen met elkaar vergelijkt. En dan is er ook Pampersaanbieding.info met een overzicht van luieraanbiedingen en Luieraanbiedingencheck.nl met een top 3 luieraanbiedingen.
Ik heb wel eens luiers via internet besteld, vooral als ik zeker wist dat ik thuis was om de pakken aan te nemen. Mijn buren nemen al zoveel pakjes voor ons aan als we er niet zijn…
Tip voor het stukje ontplofte luier:
Rompers met zo’n enveloppe halsopening die zijn er juist voor gemaakt on naar beneden uit te trekken in geval van een explosieluier. Zo voorkom je dus poep in het haar van je kleine. Tegenwoordig hebben veel rompers zo’n opening.
Dat is een goede tip! Zal ik zelf ook eens toepassen bij mijn kleine.
Wanneer in de 1e week de eerst zo donkere poep die gele draadjes vertoond, wil dat zeggen dat de (borst-)voeding er doorheen begint te dringen. Een goed teken dus (had de kraamverzorgster je kunnen uitleggen, als het goed is!)
Ha Arieneke, dank voor je tip. Nu je het zegt kan ik mij daar idd iets van herinneren. Als ik kans zie zal ik je tip in de tekst verwerken, met daarbij dat je het altijd je kraamverzorgster kunt vragen als specialist zijnde. Groetjes en veel succes. Je werk is goud waard om kersverse moeders en vaders een goede start te geven.