Fruithapje vanaf 4 maanden

Fruithapje maken

Voor een fruithapje kun je natuurlijk terugvallen op potjes maar het is ook leuk om ze zelf te maken.

  • Appel- of perenmoes Gewoon een appel of nog wat harde peer in blokjes snijden. In pannetje doen, laagje water en opwarmen op een laag gas. Een tijdje laten sudderen tot alles zacht is. Het kookvocht vervolgens opvangen in een glas. De appel/peer fijnmaken met keukenmachine, roerzeef of staafmixer en vervolgens wat kookvocht toevoegen om er een mooi fruithapje van te maken. Hoe meer kookvocht hoe makkelijker het te eten is. Maar het is dan wel sneller een knoeiboel of het valt van je lepeltje af.
  • Banaanhapje Een banaan kun je met een vorkje fijnprakken en roeren, dan wordt het na een tijdje een mooi fruithapje. Let op, in zijn ontlasting komen dan misschien wat groene draadjes.
  • Geraspte appel Je kunt een stuk appel fijnraspen met een rasp en dit geven (zou ik doen als baby 6 maanden is), dit vond mijn baby erg lekker.
  • Liga of (bambix)granen erdoor Als je kleine 6 maanden is en hij ook brood mag kun je eens een halve liga in het fruithapje verkruimelen of wat granen van de bambixpap door het fruithapje mengen. Onze kleine moest erg wennen aan pap als bijvoeding, maar kreeg via het fruithapje dan toch nog wat granen binnen.

Fruithapje geven

  • Moet ik dit babyhapje lekker vinden?..Erin en eruit, erin en eruit.. De eerste paar keren dat je begint met bijvoorbeeld een fruithapje zul je merken dat de helft van wat erin gaat gelijk weer naar buiten komt. Zo blijf je het erin lepelen. Heb geduld het gaat langzaam beter, dan heeft hij geleerd om het eten met zijn tong naar achteren te werken.
  • Kokhalzen Het gebeurt in het begin wel eens dat de kleine moet kokhalzen (raar hoesten) en een gedeelte van het hapje naar buiten spuugt. Of het komt er 5 minuten later uit als het echt niet goed valt. Tsja geduld is een schone zaak, is heel normaal als dit zo nu en dan gebeurt in het begin.
  • De boel schoonhouden Na elk lepeltje fruithap in het mondje, veeg je met het lepeltje de restjes onder zijn mond weg. Zo houd je het een beetje schoon. En natuurlijk een slabbetje om :-).

Stuk fruit geven

  • Aan fruit knagen Onze baby had met 6 maanden al 2 tandjes boven en 2 beneden. Hij vond het toen al lekker om op een geschilde appel of banaan te knagen. Ik weet niet hoe hij het weg kreeg (ok hier en daar was er wat kokhalzen).
  • Mandarijntje – let op pitjes Mandarijntjes zijn eigenlijk niet zo geschikt, omdat er pitjes in kunnen zitten.
  • Mango Dit kan je baby misschien ook wel erg lekker vinden. Het is alleen wel een beetje een rare vrucht, met de brede en platte pit in de binnenkant.