Slaaptips voor ‘die mama’

Ok slaapt die kleine ‘s nachts eindelijk (wellicht luister je net als ik de hele tijd naar zijn geluidjes), kun je zelf niet meer inslapen. Hoe frustrerend! Het leek erop of ik gewoon ging wachten tot de baby weer een geluidje maakte, ter geruststelling. Hoe suf! Je eigen slaap gaat er met die ‘angst’ aan. Ook kwam het voor dat mijn lichaam gewoon heel wakker aanvoelde, dan sliep ik ook niet makkelijk in. Mijn tips om zelf in te slapen:

  • Stop met je betrokkenheid bij je baby Je wil het niet, maar je bent te betrokken bij het welzijn van je baby ‘s nachts om in slaap te vallen. Zo ging ik vaak kijken of er geen dekentje over zijn hoofd lag, of hij zich niet bloot gewoeld had, of hij niet een spuuggeluidje maakt, of hij nog wel ademt, of het niet te koud is in de kamer enz… Zo kun je nooit inslapen. Ik heb geleerd de volgende dingen tegen mezelf te zeggen om er mee om te gaan, de ene keer gaat het beter dan de andere keer…: – Lieve <naam baby>, je moet nu echt zelf de nacht zien te overleven, mama heeft nu echt slaap nodig (klinkt dramatisch, maar zo kan het voor jezelf voelen). – <naam baby> is nu veilig. Als hij iets nodig heeft of er is iets dan word ik vanzelf wakker. (is ook zo, geloof ik echt)
  • Het piekeren stoppen – Luister naar de muziek op de radio, dan dommel je makkelijker weg – Visualiseer jezelf bij een bushalte of in de wachtkamer bij de dokter. Stel je echt voor dat je ergens op aan het wachten bent. Wellicht komen je hersens dan in de verveelstand terecht waardoor je makkelijker inslaapt. – Observeer alle gedachtes die opborrelen en zeg tegen jezelf: ik heb helemaal niet om deze gedachtes gevraagd! Trouwens, wat een onzingedachtes! Mijn lichaam borrelt deze zelf in mijn hoofd op! Nou hier doe ik mooi niet aan mee. Ik laat ze gewoon voorbij gaan en besteed er geen aandacht aan wat die gedachtes allemaal willen zeggen.’
  • Ga naar de wc Vooral als je net bevallen bent heb je niet altijd door dat je naar de wc moet.. Heel vaak als ik heb geplast ‘s nachts slaap ik makkelijker in.
  • Warmte Zorg dat je warm bent na het gebeuren van voedingklaarmaken en geven. Doe dikke sokken aan, dikke pyama of maak een kruik. Door het slaapgebrek is je lichaam al sneller kouwelijk. Denk maar aan kamperen met te koud weer.. Dan slaap je toch ook niet lekker in? Dan blijf je ook vaak maar in een lichte slaap hangen.