Slaaptips baby

Hierbij enkele tips om de kleine in slaap te brengen, misschien heb je er iets aan:

  • Drukpunt stimuleren Tussen de twee ogen, vlak boven de neus zit een speciaal drukpunt. Als je daar van boven naar beneden over aait of zacht op drukt, wordt de baby vaak slaperig.
  • Laten ontspannen
    • Over het bolletje aaien als hij in bed ligt werkt ontspannend, slaapt ie makkelijker in.
    • Hem op zijn zij op schoot of op je benen voor je leggen en over zijn ruggetje aaien.
    • Zoemende geluiden, de wasdroger aanzetten, stofzuigen, in de auto rijden, met de wandelwagen wandelen.
    • In je armen ontspant hij natuurlijk ook, alleen niet aan te raden als hij alleen in je armen wil slapen en gaat huilen als je hem in zijn bedje legt.
    • Zorg dat ’s avonds zijn bedje lekker voorverwarmd is met een kruik (check wel even het actuele kruikenbeleid).
  • Boertje? Ligt hij te woelen in het bedje? Zet hem even rechtop, misschien wil hij nog een boertje laten.
  • Speentje of pink geven Gooit de kleine de speen er vrij snel uit? Begin er dan niet aan, want je kan tig keer heen en weer lopen (wel goede lichaamsbeweging). Een pink geven moet je eigenlijk ook niet willen, maar kan soms handig zijn als je de speen vergeten bent en de kleine is extreem overstuur van iets.
  • Wakker in zijn bedje leggen Als hij lodderig/dromerig kijkt, in zijn ogen wrijft of wit wordt, leg je hem gelijk in zijn bedje. Vaak slaapt hij dan wel in en als hij gaat huilen kun je hem (laat hem het best liggen) na een tijdje even troosten. Als hij niet continu huilt maar tussendoor stiltes laat vallen is dat een goed teken dat hij gaat slapen. Eventueel kun je hem inbakeren om de kleine meer rust te geven. Als hij strak ingepakt is voelt het weer als in de vertrouwde baarmoeder.
  • Moe of spelen? … Soms na een fles denk ik dat de kleine moe is, maar als hij in bedje ligt is hij weer klaarwakker en klaar om te spelen. Dan haal ik hem er toch uit, hij wil dan nog niet slapen. Of is het druk doen juist een teken van slaperigheid?..
  • Doe ´n vast riedeltje voor het slapen gaan Samen licht uitdoen, gordijnen dicht, rustig in bedje liggen, strak inpakken, beestje met muziek aanzetten en weglopen. Dit alles begeleid met een zachte stem die zegt dat de kleine nu lekker gaat slapen.
  • Slaaptraining Wij hadden veel profijt van het Slaaptrainingsprogramma-consultatiebureau-gg&gd juli-2011 dat we kregen van het consultatiebureau. Ik heb hem gescand, is niet meer online te vinden. Dit programma werkte bij ons super! Al hebben we wel wat moeten doorstaan, vooral ´s nachts. Wij deden het toen onze zoon 1 jaar was. Ik weet niet op welke leeftijd je ermee kan beginnen. Andere trainingsmethodes: kiekeboe-methode of methode Estivill (Spaanse arts die het boekje ‘slaap kindje slaap’ schreef.
    Ik begrijp dat trouwens dit soort slaaptrainingsprogramma’s ook wel weer uit de tijd zijn omdat je baby door hem te laten huilen veel stress heeft en een hoog cortisolgehalte krijgt.
  • Zorg dat je de slaapsignalen vroeg oppikt Op
  • Accepteren dat de baby wakker is Toen onze baby 4 weken was bleef hij soms een uur lang wakker in zijn bedje liggen. Onze wakkere en alerte baby keek wat in het rond. Ik maakte mij hier erg druk om maar volgens cb-arts was dat niet nodig. Ik moest hem lekker laten kijken. Het was goed dat ik hem wakker in zijn bedje legde. Voor hetzelfde geld ging hij toch in slaap vallen na een halfuurtje rondkijken. Overigens heb ik laatst gelezen dat baby’s ook met ogen open kunnen slapen (indifferentie slaap).  
  • Hij gaat een keer slapen Hij gaat een keer zijn slaap inhalen, als hij wel heel veel wakker is. Slaap is gewoon nodig, ook om het groeihormoon aan te maken. Dan slaapt hij veel achter elkaar (bijvoorbeeld ‘s nachts of gewoon overdag) en kom jij aan je rust toe of kun je iets voor jezelf doen zonder je druk/zorgen te hoeven maken dat de kleine niet slaapt.

11 reacties

  1. Hoi. Mijn kleine is inmiddels ruim 8 maanden, maar al vanaf dat hij ongeveer 3 of 4 maanden is, slaapt hij extreem licht. Als wij alleen al de trap oplopen, beneden de kraan aan doen of de voordeur open doen, is hij al wakker. Dit is best vervelend, omdat onze buren altijd thuis zijn en hij hier veel gebonk van hoort, dus bij elk bonkje wakker wordt. Hierdoor slaapt hij dus niet goed terwijl hij wel echt moe is. Als hij bij mijn moeder is (nieuwbouwwoning) slaapt hij zo 1,5 uur achter elkaar. Dus hij kan het wel.
    Gelukkig kan hij wel zelf in slaap vallen maar wat moet ik hier mee? De buren zeggen dat ze rekening houden maar hij slaapt zo extreem licht dat ik ze niet kan vragen de hele dag op een stoel te zitten……

    ps: We hebben regelmatig geprobeerd gewoon geluid te maken hele dagen.. zodat hij er aan wend, maar dan slaapt hij dus de hele dag niet of amper en hebben we savonds een oververmoeide baby die alsnog 10 x wakker wordt.
    Daarnaast heb ik niet heel veel te doen in huis dus is het over t algemeen zoiezo al stil hier.

    1. Goh jullie hebben een gevoelig kereltje. Kan mij voorstellen dat je er veel stress van hebt! Ik heb helaas niet echt tips voor je. Heb zelf ook iets soortgelijks ondergaan met de jongste. Die kon niet zelf in slaap vallen. Wat een toestanden kan ik mij herinneren.

      Kijken of je kleine kan wennen aan geluid, heb je ook al geprobeerd.

      Mocht je erin geloven, ik heb goede ervaringen met babyfluisteraar Iris Bom, http://www.nieuwleveninzicht.nl. Kun je misschien achterhalen waarom de kleine zo gevoelig is voor geluid. Misschien speelt er meer?

      Heel veel succes gewenst!

      Groetjes Elise

    2. Een osteopaat gespecialiseerd in het behandelen van baby’s kan ook heel veel baat hebben. Onze kleine meid bleek zoveel spanning in haar lijfje te hebben, waardoor ze ’s nachts niet goed kon doorslapen. Na 1 behandeling gaat dit nu al een stuk beter, dus wie weet helpt het ook bij zo’n lichte slaper als die van jullie.
      Succes

      1. Hoi Saskia,

        Bedankt voor je goede tip! Had ik zelf nog niet aan gedacht als tip, zeker de moeite waard om te proberen. En sorry voor de late plaatsing, moet toch mijn e-mail beter gaan bijhouden.

        Nienke, slaapt jullie zoontje al iets beter?

        Groetjes Elise

    3. Misschien een kussen om zijn hoofd heen leggen. Zo’n buis kussen die je ook wel eens gebruikt voor voeden of tijdens de zwangerschap. Dit dempt het geluid. Evt ook het wiegje tegen een andere muur zetten. En misschien als je de wasmachine aanzet is dat een afleiding van alle andere geluidjes. Dan werkt het als “white noise”

  2. Ik zie dat dit topic al best oud is, maar wellicht heeft iemand anders er wat aan.
    Witte ruis, of een eentonig geluid aanzetten op de babykamer kan ook helpen… Zo vallen de harde geluiden minder op:)

    1. Ha Moon, dank voor je tip. Ruisgeluid heb ik vaker gehoord. Schijnt dat ze in je baarmoeder ook geruis horen. Dat zal vast ook nog eens meehelpen.

      Ik zou de site graaf weer eens opfrissen, maar staat helaas laag op prioriteitenlijstje.

      Groetjes!

  3. De slaapproblemen van onze baby waren zo extreem dat we dachten, met een huilbaby te maken te hebben. We werden door het consultatiebureau naar een praktijk voor chiropractie verwezen. Aan het huilen bleek een groeistoornis ten grondslag te liggen, waarvoor een effectieve therapie bestond. We kregen achteraf een totaal rustige baby terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.