AVENT-fles

Mijn ervaringen AVENT-fles

Een gangbaar merk fles waar een brede speen op past. Ik vind deze fles het meest praktisch in gebruik. Vraag is natuurlijk of je baby er net zo over denkt.. Je moet het toch zelf ervaren of deze fles werkt. Bij mijn kinderdagverblijf gebruiken ze de goedkope variant van Avent. Drogisterijen hebben gelijksoortige flesjes, die heb ik ook wel eens gekocht van de Etos (2011). Daar spoelden de milliliters van de fles eraf, na een paar keer afwassen.

Hoe drinkt het?

Mijn eerste zoontje dronk met 3 weken voor het eerst uit de fles en pakte de AVENT-fles meteen goed. Mijn tweede zoontje ging de eerste week al over op flesvoeding en had moeite met de grote speen van de AVENT-fles. Hij is ook vrij klein en had nog niet veel zuigkracht. Voor hem werkte de difrax-fles met een wat fijnere speen beter. Dit was tijdelijk, op een gegeven moment met 2 a 3 maanden probeerden we hem op de Avent-fles te zetten en dat lukte.

Vacuümzuigen

Een baby kan de AVENT-fles niet vacuümzuigen volgens de verpakking. Dat komt doordat de witte ring om de speen heen lucht doorlaat. Die luchttoevoer zie je, vaak komen er belletjes naar boven in de melk als mijn baby drinkt. Ik schroef de speen niet te hard op de AVENT-fles, om zo de luchttoevoer niet te beknellen. Als ik hem wel hard dichtschroef stroomt de melk soms minder makkelijk heb ik gemerkt. Dan schroef ik hem een beetje los (dit vraagt wat acrobatiek terwijl je het flesje geeft).

Nieuwe systeem tegen krampjes

Toen een oude AVENT-fles na intensief gebruik  en gegooi door mijn kinderen een barst kreeg aan de onderkant, kocht ik een nieuwe AVENT-fles. Alleen als je hier de ring met speen om draait, gaat hij lekken als je schudt. Heel vervelend. Ik had niet meteen door dat je de losse smalle ring in de verpakking eerst op de fles moet zetten. Daarna kun je de brede witte ring en flesspeen vastdraaien en dan lekt hij niet. Dit is een nieuw systeem tegen darmkrampjes. Het hoe en wat weet ik niet precies, ik ben al blij dat ik nu weet hoe dat lekken kwam.

Flesvoeding bereiden met AVENT-fles

Je kunt heel makkelijk flesvoeding bereiden met de AVENT-fles, vind ik. Schenk de juiste hoeveelheid water in de AVENT-fles, verwarm dit en doe de melkpoeder erbij. Vervolgens duw je het witte dekseltje op de witte speenring. Dekseltje erop, schudden en klaar is je melk. Haal het witte dekseltje eruit, doe de flesspeen erin en je baby kan de melk drinken.

De juiste speen

De spenen van Avent zijn er in maat 1,2,3 en 4 en er is een driestandenspeen en papspeen. Het cijfer staat voor het aantal gaatjes in de fles. Als een baby groeit drinkt hij grotere hoeveelheden en moet er meer melk doorheen stromen. Wacht niet te lang voordat je overgaat op een andere maat speen..

Onze eerste baby dronk op een gegeven moment erg weinig. Hij hield gewoon halverwege op. Toen begon mijn moeder over de speengrootte dat hij toch wel toe was aan maatje 3. Maatje 2 had ik niet gebruikt want die heet ‘slow flow’. Ik dacht dat die voor baby’s was die heel hard zuigen en daarom een langzamere speen nodig hebben dan maatje 1. Maar ik had mij vergist, maatje 2 ga je gewoon gebruiken als je baby te lang over zijn fles met speen 1 doet.

Ik ben niet de enige die te lang in dezelfde maat speen bleef hangen. Een vriendin had ’s avonds een huilende baby die niet wilde slapen en ook geen melk wilde drinken. Ze begreep er niks van. Later ging bij haar een lichtje branden dat de baby waarschijnlijk honger had en door de verkeerde speengrootte weinig melk kon drinken.

Schoonmaken

Omdat het zo’n brede lage fles is kun je het flesje heel makkelijk schoonmaken met een afwasborstel. De speen maak ik altijd schoon met mijn pink, maar als je een speciale flessenborstel hebt gekocht (de paarse bij de Etos bijvoorbeeld) kun je het kleine borsteltje daarvan ook gebruiken.

Multifunctioneel

Als je baby eraan toe is om te leren drinken uit een beker, kun je allerlei onderdelen kopen die op de Avent-fles passen. Denk aan een ring met twee handvaten waardoor de baby makkelijk zelf kan drinken. Of een speciaal (eventueel anti-lek) mondstuk om er een tuitbeker van te maken (was bij mij overigens niet zo’n succes die tuitbeker).

Duurzaamheid

In vergelijking met andere flesjes die ik heb gebruikt vind ik de Avent-flessen lang meegaan. Ook de spenen blijven lang goed. Tenminste, als je het flesje aan een baby geeft. Mijn oudste gaf ik langer dan gebruikelijk een flesje, die kauwde erop zodat er gaten in de speen kwamen. Niet veilig.

Ik had op een gegeven moment een goedkopere brede speen gekocht van het huismerk van de drogist. Die is toch minder. Mijn zoontje van 2 wist deze helemaal snel kapot te bijten en daarnaast lekt er meer melk als de fles horizontaal op de bank kwam te liggen. Ik vermoed dat er melk langs de witte speenring gaat.

5 antwoorden op “AVENT-fles”

 1. Hoi
  Ik ben op zoek naar zo’n tuitding voor op de fles. Aangezien mijn zoon weigert om op zijn minst te proberen uit een tuitbeker.
  Ik zie hier niet wanneer je dit bericht geplaatst hebt maar ik kan dat ding nergens vinden. Ook niet op de site van Philips. Waar heb jij hem vandaan?
  Groetjes Agnes

  1. Hoi,

   Die tuit zat bij een groene avent-tuitbeker. De (antilek)tuit daarvan past ook op het flesje van Avent. Ik zal zo als ik tijd heb eens kijken of ik die avent tuitbeker kan vinden op google. Is alweer tijdje geleden dat ik hem kocht..

   Groetjes Elise

  2. Hoi Agnes, ik heb even gezocht.

   De witte zachte drinktuit die ik gebruikte op het flesje zag ik wel op bol.com, maar kun je niet bestellen. Trouwens, toen ik die ging gebruiken wilde mijn jongste zoontje er nog niet uit drinken. Man wat heb ik toen veel geld aan tuitbekers, tuitjes enzo uitgegeven.

   Een vriendin gaf haar kindje yoghurt door de tuitbeker (die standaard, die doorzichtige met blauwe tuitdeksel) om ermee te oefenen. Volgens haar stroomt limonade veel te snel door de tuit. En yoghurt stroomt langzamer.

   Ik zelf ben met mijn tweede zoontje al vrij snel begonnen met van die speciale rietjesdrinkbekers, naast het flesje melk. De Nuby Flip-it’ Rietjesbeker vanaf 9 maanden. Deed mijn zusje ook. Dit is alleen (volgens mij) niet volgens de reguliere adviezen van het consultatiebureau.. Ik zou ook zeker eens aan hen vragen wat je zou kunnen doen. Toen mijn zoontjes ouder werden ging het drinken door een tuitbeker langzaam beter. Zij deden alles op hun gemak..

   Veel succes in ieder geval met je zoektocht. Ik moet mijn pagina’s snel eens nalopen merk ik. Of in ieder geval een datum erbij zetten is ook wel handig :-).

   Groetjes Elise

 2. Alle tuitstukken van Avent passen op de normale flessen bij de nieuwe serie. Ik heb gewoon de roze pingiun tuitbeker besteld. Het tuit gedeelte los gehaald en deze geplaats waar normaal de speen op zit. Dus je haal alleen de losse speen eruit en plaats daar de losse tuit. Zo dronk mijn dochter ook ineens wel uit een tuit. Misschien heb je hier iets aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.