Slaapkleding baby

Wat trek je de kleine aan voor het slapen? Pyama is leuk, maar wat doe je met dekentjes en slaapzakken? En de kamertemperatuur? Hoe koud mag het worden?

  • Algemene leidraad 1Dit advies kreeg een vriendin van het ziekenhuis toen ze naar huis ging met haar pasgeboren baby. 16-18 graden is goed om te slapen, kouder is niet fijn voor de baby. Onder de 19 graden is het beter om een winterslaapzak te gebruiken, alleen met romper (als het niet veel kouder is).
  • Laagste temperatuur Ik zorg er toch voor dat het niet kouder dan 15 graden wordt in de slaapkamer ‘s winters. Ik heb zelfs een thermometer boven opgehangen (of gebruik de badthermometer). Een vriendin zegt dat het bij haar ook wel eens 13 graden wordt en dat haar wat oudere baby dan in een winterslaapzak met mouwen ligt.
  • Wat is een winterslaapzak? Een winterslaapzak is gewatteerd met dons of andere opvulling of voelt erg dik aan. Vaak zit er op de buitenkant een fleecelaagje stof. De lengte ervan is vaak in hele maten (70 cm of 90 cm), maar soms worden ook gewone kledingmaten aangehouden.
  • Wat doe je aan onder de slaapzak? De ene keer doen we netjes een pyama aan. De andere keer doen we alleen de broek uit, pyamabroekje aan, sokken uit en lekker slapen.
  • Als het warm is Van de zomer liepen bij ons de temperaturen op tot max 27 graden ‘s nachts. Ik liet de kleine slapen in een rompertje met korte mouwen. Misschien was zonder mouwen beter geweest, maar hij was nog zo magertjes.. Ik deed een enkel of dubbelgeslagen lakentje over hem heen. Hij lag met zijn hoofd en armen boven de lakentjes. Ik voelde zo nu en dan zijn nekje, of dat niet te warm aanvoelde. Zo hebben we het maar gedaan.