Baby in bad

Het belangrijkste onderdeel baby in badNatuurlijk krijg je van de kraamverzorgster al veel tips over babyverzorging, zoals hoe je je baby in bad doet, hierbij nog een paar tips waar je misschien iets aan hebt.

Ik vond het altijd wel wat geklunger om mijn baby in bad te doen. Maar het loont zo de moeite, de baby vindt het vaak heerlijk in bad. Alleen het eruitgaan is vaak krijsen. Tip nummer 1: blijf bij je baby in bad. Als ze uitglijden, liggen ze in een seconde onder water, dan moet je snel kunnen reageren.

Wanneer baby in bad?

Het juiste moment Welk tijdstip op de dag is het meest geschikt om de baby in bad te doen?

    • Vlak voor de voeding. Vooral als hij een uur te vroeg wakker is voor zijn voeding is een badje een goed moment.
    • Als baby niet wil slapen. Ander goed moment: soms wil onze baby 2 uur na de voeding nog niet slapen en is hij heel wakker. Als ik dan onze baby in bad doe, wordt hij lekker loom en slaperig.
    • Niet na de voeding de baby in bad! Binnen een uur na de voeding de baby in bad doen is niet aan te raden. Ook al laat hij na de voeding 10 boeren, dan kan er nog wat melk naar boven komen.

Hoe vaak baby in bad?

Wij deden een paar keer per week onze baby in bad. Wij besteedden vooral de eerste maanden liever tijd aan slapen. We hadden geen vaste badderdagen. We deden hem vooral in bad als hij zichzelf helemaal had ondergepoept. Dat gebeurde wel een paar keer per week. Doe het gewoon zo vaak als je wilt. Let wel op: de huid droogt minder snel uit als je hem niet elke dag in bad doet.

Alles klaarleggen voor baby in bad

  • Warme kleertjes Leg de babykleertjes en hydrofiel/handdoek op de verwarming zodat ze lekker warm zijn als je ze bij de kleine aantrekt of gebruikt.
  • Check of je alles bij de hand hebt Niets is vervelender als je al doende op zoek moet naar een hydrofiel om de plooien af te drogen of babyolie om lekker in te smeren.

Waar zet je het badje neer?

  • Zet het in de badkamer Zet het babybadje in de badkamer. Hoef je niet met emmers water te slepen en kun je het water gewoon in het putje laten lopen. Nadeel is wel dat je een stukje extra moet lopen naar het aankleedkussen. Voordeel is dat hij er goed door uitdruipt :-). Ik had als ik de kleine in bad deed altijd een badcape over mijn schouder hangen. Daar legde ik de baby tegen aan en kun je hem wat toedekken. Het is wel wat gefrutsel.
  • Zet het in de woonkamer In de winter hebben wij boven de verwarming amper aan, behalve als het wel heel koud wordt boven (beneden 14-15 graden). In de winter doe ik de kleine graag in de woonkamer in bad. Wel een heel gesleep natuurlijk. Maar boven is gewoon onmenselijk om de kleine in bad te doen.

Badje maken

  • Temperatuur Met je hand is het lastig om te voelen of het badje de juiste temperatuur heeft. Je handen zijn snel warmer of kouder dan de rest van je lichaam. Voel daarom met je elleboog of het badwater niet te warm of te koud is. Dit werkt echt zo. Ik kan mij nog herinneren dat ik mijn voeten verbrandde toen ik zelf in een ligbad stapte, waarvan ik de temperatuur met mijn handen had getest.
  • Badschuim Wees zuinig met badschuim, veel schuim in het gezichtje is niet fijn.
  • Badolie Is fijn spul, houd er wel rekening mee dat de badbodem glad kan worden (bij bijvoorbeeld balneumbadolie) en je baby sneller uitglijdt.

Eerst wassen met washandje

  • Wassen Voor je de baby in bad doet was je hem even met een washandje met warm water. Zeep (vloeibaar of een blok zeep) is soms wel lekker, maar hoeft niet. Vooral niet als ze nog zo jong zijn. Voor de billen is zeep wel fijn om urineluchtjes e.d. te verdrijven.
  • Natte aankleedkussenhoes Als ik hem op het aankleedkussen inzeep, is de aankleedkussenhoes nat. Je wil juist dat die droog is als je je baby weer gaat afdrogen. Hoe je dit kan oplossen was ik toen nog niet achtergekomen. Ik leg de baby vaak nog even op bed neer en haal de natte hoes van het kussen of leg er een droge handdoek neer.

    Later kreeg ik de slimme tip om gewoon een hydrofiel op het aankleedkussen te leggen als je de kleine wast. Die neemt de ergste nattigheid op. En je trekt hem eenvoudig snel van het aankleedkussen. En dan heb je na het badderen gewoon een droge hoes van het aankleedkussen :-).

De baby gaat in bad

IMG-20130619-00672

  • Het lijfje onder water Je kan de hand die je vrij hebt op de buik van de baby leggen zodat hij met zijn kontje op de bodem zit. Dit geeft een gevoel van veiligheid als de baby in bad zit. Blijft zijn borst boven water drijven? Schep er dan wat water over.
  • Als je baby in bad zit Als de kleine zit is het lekker om met een plastic bekertje water over zijn rug, armen en buikje te laten lopen. Blijft dat een beetje warm. Of je houdt hem na een tijdje in de ligstand of zet hem op zijn buik, als hij dat al goed kan.
  • Haren wassen Haren wassen kan een vervelend euvel zijn. Je hebt zo’n speciale haarband bij Prenatal waarmee je het gezichtje vrij van water kunt houden. Die is overigens te klein voor dreumeshoofdjes. Als mijn baby in bad gaat (6 maanden) heeft hij overigens helemaal geen last van water in het gezicht. Volgens mij is het na 1 jaar pas een probleem.
  • Als je een zere rug krijgt Een vriendin met lage rugpijn kocht een opblaasbaar matrasje voor in het babybadje. Hoefde ze haar baby in bad niet vast te houden. Een andere vriendin zweerde bij een badinzet waarmee haar baby lekker kon trappelen. Tip: wel erbij blijven voor de veiligheid!

Afdrogen

  • Huilen geblazen Huilen geblazen als de kleine uit bad komt en aangekleed moet worden. Een speentje zorgt dat hij er wat tevredener bij ligt als jij hem afdroogt.
  • Boven naar beneden Begin net als bij het wassen met een washandje met het afdrogen van het hoofd en werk dan naar beneden.
  • Rompertje alvast aan Als zijn bovenlijfje droog is doe ik vaak vast een rompertje aan zodat zijn bovenlichaam niet koud wordt. Dan kan ik rustig verder met het afdrogen van de plooien bij zijn billen, knieholtes en tenen.
  • SIMG-20130618-00658metvlekken bestaan echt! Dus goed achter de oren afdrogen als de baby in bad is geweest. Is er een smetvlek dan smeer je de achterkant van het oor het best in met bepanten of sudocreme.
  • Insmeren Doe je vast wel, smeer hem geregeld lekker in met een babyolie. Mijn kraamverzorgster raadde het af om olie op het gezichtje te smeren. Omdat de baby dan wat olie binnen kan krijgen.

Onder de douche

Samen douchen kan ook, is sneller dan de baby in bad. Doe dit het liefst als je met zijn tweeën bent en zorg dat de baby geen glibberige billen heeft van de zeep. Erg gevaarlijk. Zorg dat je jezelf ook niet net hebt ingezeept als je de baby aanpakt. Laat de baby lekker tegen je aan leunen, terwijl je zijn ruggetje onder de douche houdt. Of houd hem op een arm vast en breng zijn lijfje onder de douche.

Baby in bad met de tummy tub

De tummy tub is ook fijn om je baby in bad te doen. Tips voor wassen in de tummytub als je baby pas geboren is:

  • TummytubHoeveel water? Als je baby pas geboren is kun je de tummy tub gewoon helemaal vullen met warm water. Je baby kan dan lekker in de emmer bewegen, terwijl je hem aan zijn hoofdje vasthoudt. Gaat je baby in de tummytub zitten moet je iets minder water doen.
  • Als je baby wil staan Is je baby 2 a 3 maanden oud en wil hij op een gegeven moment staan in de tummy tub? Doe er dan iets minder water in en laat hem in zitstand zitten (terwijl je zijn ruggetje ondersteunt of hoofdje vasthoudt). Zorg dat zijn schouders goed onder water zijn.
  • Uit de tummy tub Als je je pasgeboren baby nog echt aan zijn hoofdje vasthoudt en de tummytub goed vol zit, duw je zijn hoofdje tegen de rand waar je het laat leunen. Vervolgens verplaats je je handen naar zijn oksels en til je hem uit de tummy tub. Onder de oksels optillen is niet zo fijn, maar als het lijfje nog niet zo heel zwaar is, valt het mijn inziens nog redelijk mee met de druk die je op de armpjes/schouders legt.
  • Doe de tummy tub nog niet weg! Vind je het in het begin te veel gedoe met de tummy tub, te eng met het nekje of zwaar voor je rug om te tillen? Had ik in het begin ook. Doe de tummy tub dan nog niet de deur uit. Als hij je baby wat steviger en handzamer is gaat het badderen in de tummy tub makkelijker. Zie hieronder.

Je baby is al wat ouder:

  • Hij zit zelf in de tummy tub Als je baby groter is kun je hem er zelf in laten zitten, zonder dat je hem vast hoeft te houden. Uiteraard moet je er ook dan wel bijblijven. Het is bij de voorbereiding wel van belang dat je oplet hoeveel water je in de tummy tub doet omdat de tummy tub anders overstroomt. Op de tummytub zit een kleine (soms bijna onzichtbaar) lijn waarmee je kunt zien hoeveel water erin moet. Dit werkt bij mij altijd, zo voorkom je een waterballet. Ik heb de lijn overigens met zwarte pen wat beter zichtbaar gemaakt!
  • Baby eruit tillen Ondersteun de baby bij zijn kontje als je hem de tummytub uit tilt. Aan de armen is niet fijn. Door het zwaartekrachtverschil tussen het water en het droge komt er wel heel veel kracht op zijn armpjes te staan als je baby al vrij zwaar is.

Speelgoed voor de baby in bad

  • Een dop van een bus scheerschuim.
  • Een plastic bekertje
  • Bellenblaas
  • Badeendjes, moet je wel een spelletje mee doen anders is het maar saai (let op: in die dingen kan vies bedorven water in blijven zitten, krijg je allemaal algblaadjes in bad)
  • Met je handen spetteren in het water, gaat hij nadoen (let op: hier word je nat van).

Dreumes/peuter in bad

Als je geen ligbad hebt kan je kind van 2/3 ook nog heerlijk in het babybadje spelen. Alleen lekker liggen in het bad is er dan niet bij. Ons zoontje is 2 en zit in bad terwijl mijn man doucht en hem in de gaten houdt. Scheelt weer tijd (zorg dan wel dat je voor jezelf een badjas hebt klaarliggen, fijn als je je kind aankleedt).

Haren wassen kan een vervelend euvel zijn, vooral als je kind geen baby meer is. Een kwestie van doorbijten. Ik heb zo’n speciale haarband gekocht bij prenatal maar die is echt voor babyhoofdjes, niet geschikt voor dreumeshoofdjes. Dan gaat je kind huilen van de strakke band om zijn hoofd. Tip die ik heb opgedaan: laat je dreumes/peuter omhoog kijken naar een speelgoedje of stickers op de muur. Dan komt er geen water in zijn ogen. Of natuurlijk het washandje voor de ogen. Maar ja, dat werkt ook alleen als je kind omhoog kijkt.

3 reacties

  1. Bedankt voor deze handige babytips. Mijn zus is nu vijf maanden zwanger en zou graag wat handvatten en tips willen hebben om haar baby te verzorgen. Ik ga haar dit artikel in ieder geval gelijk doorsturen!

  2. Ik las je euvel in verband met de natte Aankleedkussenhoezen. Ik leg er altijd een hydrofiele doek op bij het wassen. Zo is de doek nat maar de hoes niet 😉

    1. Dank je Elina, ja met zo’n hydrofiel is het toch snel opgelost! Dat ik er toen niet op ben gekomen.. Ik zal je tip in de tekst verwerken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.