Geen gratis bevalling dit keer..

Ik was altijd in de veronderstelling dat als je bevalt, de kosten hiervan vergoed worden als je in het ziekenhuis moet bevallen. En dat je ook geen eigen risico hoef te betalen. Afgelopen jaar toch een factuur gekregen voor mijn ongewenste ziekenhuisbevalling.

Bevalling met/zonder medische indicatie

Het voelde gewoon een beetje onterecht. Ik wilde graag thuis bevallen, maar omdat mijn vliezen gebroken waren en mijn temperatuur iets te hoog was, moest ik voor controle naar het ziekenhuis. Mijn man blij: ‘die vinden vast wel een reden om je in het ziekenhuis te houden’. En hij kreeg gelijk. De gynaecoloog vond dat het hoofdje niet genoeg was ingedaald. Vanwege het risico dat het navelstreng dan om het hoofdje kan komen, moest ik blijven. Uiteindelijk kwam mijn bevalling vanzelf op gang (hoera).

Bij wie wil je bevallen?

Ik kreeg de keuze om de bevalling door het ziekenhuis te laten doen of door mijn eigen verloskundigen. Ik heb gekozen om de bevalling bij mijn eigen verloskundigen te laten doen. Het moest in het ziekenhuis gebeuren omdat ik al aardig ver gevorderd was met de bevalling.

Factuur van de bevalling

Baby geboren, alles goed, om 12 uur ‘s nachts naar huis, zoals dat tegenwoordig gaat. Die paar uurtjes in bed liggen en weeën wegpuffen tot de verloskundigen kwamen, kostten bij elkaar 800 euro. Ik was in de veronderstelling dat ik een medische indicatie had omdat de artsen mij in het ziekenhuis wilden houden. Maar niet dus. Ik betaalde 360 eigen risico en de rest betaalde de zorgverzekeraar. Ik vraag mij af hoe het was gegaan als het ziekenhuis de bevalling had begeleid, had ik dan wel een medische indicatie? Naja, ik heb maar gewoon betaald, maar wat voelde het oneerlijk!

Opletten met je zorgkosten

Ik was niet de enige die met onverwachte zorgkosten na de bevalling te maken kreeg. Een bekende kreeg een financiële strop over een nacontrole na de bevalling bij de gynaecoloog. Die moet binnen x-aantal weken na de bevalling plaatsvinden om voor vergoeding in aanmerking te komen. Zij was later en kreeg als gevolg een flinke ziekenhuisrekening. Zij wist nergens vanaf, van die termijn waarbinnen de nacontrole moest plaatsvinden. Ze heeft met succes bezwaar aangetekend.

Wijze les

Je moet wel uitkijken dat je niet te veel betaalt aan je zorgverzekeraar! Zorgfraude door zorgaanbieders wordt aangepakt, maar die zorgverzekeraars kunnen er ook wat van met doorberekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.