Geboortekaartjes maken, tips en trucs!

“Van fouten kun je leren” zeggen ze wel eens. Voor geboortekaartjes gaat dat natuurlijk niet op; die maak je maar één of twee keer in je leven. En ze moeten in één keer perfect zijn. Graag geven we je in deze blog een aantal handige tips en trucs, zodat je je geboortekaartjes zelf makkelijk én mooi kunt maken!

Een goed begin is het halve werk

Al ruim voor de geboorte van je kindje kun je in alle rust het meeste werk doen. De adressen verzamelen van iedereen die je een geboortekaartje wilt sturen, het kaartje uitkiezen, nadenken over een leuke tekst voor je geboortekaartje en deze vast in je kaartje plaatsen. Als je nog niet weet of het een jongen of een meisje wordt, of wanneer je bijvoorbeeld twijfelt tussen twee kaartjes, dan kun je natuurlijk ook gewoon meer kaartjes voorbereiden.

Voorkom verrassingen: bestel vooraf een proefdruk!

Als je geboortekaartje min of meer klaar is, bestel dan een proefdruk. Je kunt dan vooraf precies zien hoe je geboortekaartjes gedrukt gaan worden, en bijvoorbeeld de verschillende papiersoorten beoordelen. Zijn de teksten mooi geplaatst? Zijn de kleuren zoals je had verwacht? Voorkom vervelende verrassingen achteraf: bestel altijd de (meestal gratis) proefdruk!

Geboortekaartjes pas bestellen (en betalen) als de baby is geboren

Als de baby is geboren, dan hoef je in principe alleen nog de laatste gegevens in je geboortekaartje aan te passen, zoals de geboortedatum, tijdstip, lengte (die wordt overigens niet meer altijd gemeten) en het gewicht. Het zijn maar kleine wijzigingen, maar pas op: juist bij deze laatste wijzigingen worden de fouten gemaakt!

Je bent zelf na de bevalling niet op je allerscherpst, en ook je partner (heeft die de site voor je geboortekaartjes überhaupt al eens eerder gezien?) heeft een stressvolle tijd achter de rug. Doe jezelf een plezier en controleer de laatst aangebrachte wijzigingen heel, heel erg goed. Of neem het zekere voor het onzekere en laat de gegevens voor je aanpassen. Je hoeft in dat geval alleen nog maar het geboortekaartje te controleren. Als je geboortekaartje helemaal klaar is, dan plaats je de bestelling.

Heb je gekozen voor een fotogeboortekaartje?

Wil je een foto op je geboortekaartje? Dan zijn er wat extra zaken waar je op moet letten. De meest gemaakte fouten met eigen foto’s kun je eigenlijk heel makkelijk voorkomen. Lees, en leer van de fouten van anderen!

Fotografie-tip 1: Flits gebruiken
Zorg voor een goede belichting en maak gebruik van flits. Je kunt de flits eventueel afdekken met een tissue om direct fel licht in de oogjes van je kindje te voorkomen.

Fotografie-tip 2: Niet te ver inzoomen
Zoom niet te veel in. Digitaal inzoomen (gewoon, via de computer) kan achteraf altijd nog. Houd dus wat afstand tot de baby, en zorg dat het hele kindje (van haartjes tot en met teentjes) in beeld is!

Fotografie-tip 3: Stel scherp op de baby
Een open deur, maar het wordt nogal eens vergeten ….. stel scherp op de baby! Met name bij foto’s die met een smartphone zijn gemaakt, gaat dit nogal eens mis (niet verwonderlijk: op een klein scherm is de scherpte lastig te beoordelen). Zorg dus dat je ook hier scherp stelt!

Fotografie-tip 4: houd de camera op gelijke hoogte als de baby
Voorkom dat je de foto van boven maakt, ga voor een beter perspectief en het mooiste resultaat door de knieën.

Fotografie-tip 5: Stuur altijd de originele foto
Elke digitale camera en moderne smartphone maakt foto’s van voldoende resolutie voor een geboortekaartje. Gebruik wel de originele foto. De foto dus niet eerst via Whatsapp doorsturen, of verkleinen bij verzenden. Dat gaat (enorm) ten koste van de kwaliteit.

Het is ook verstandig om meteen meerdere foto’s te maken, om pas daarna (als je baby weer ligt te slapen) de foto’s goed te bekijken, en de beste foto voor je geboortekaartje te selecteren!

Waar je verder nog op moet letten bij het bestellen van je geboortekaartjes:

Als uitsmijter nog 3 handige tips voor het selecteren van je geboortekaartjesdrukkerij:

  • Wil je wel of geen reclame op je geboortekaartjes
    Er zijn (vooral online) leveranciers van geboortekaartjes die jouw geboortekaartje graag als hun reclamezuil gebruiken. De achterzijde van je geboortekaartje wordt dan ongevraagd van hun logo’s voorzien. Iets om je in elk geval bewust van te zijn!
  • Let op verborgen kosten
    Let goed op eventuele verborgen kosten. Zo zijn er leveranciers die afzonderlijk drukkosten in rekening brengen. Of worden de eventuele extra kosten voor enveloppen niet duidelijk vermeld. Er zijn zelfs partijen die (mocht je besluiten de kaartjes toch elders te bestellen) achteraf annuleringskosten in rekening brengen.
  • Je geboortekaartje digitaal
    Handig om te hebben: je geboortekaartje digitaal in hoge resolutie. Je kunt je geboortekaartje dan bijvoorbeeld op canvas laten drukken, of digitaal versturen naar familie en vrienden in het buitenland. De betere leveranciers van geboortekaartjes verstrekken je deze gratis!

2 reacties

  1. Bedankt voor de gastblog met nuttige tips. Ik had dus geen proefdruk gedaan.. De foto die zo mooi eruit zag op het beeldscherm had op het geboortekaartje allemaal (soms knalrode) stippeltjes. Dus lees deze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.