Vakjargon in het ouderschap

Ouders zijn is vaak alsof je samen een bedrijf runt. Of het voelt alsof je bezig bent met een militaire operatie die de nodige endurance (uithoudingsvermogen) vraagt.  Vooral in de ochtendspits of bij het opstaan betrap ik mijzelf op vakjargon… Of we werken met een taakverdeling/functiehuis waarbij ieder van ons zich specialiseert op bepaalde taken/kwaliteiten om het proces zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Functiehuis – ochtendspits

  • Chef eten geven – degene met de beste afleidingsmanoeuvres waardoor de dreumes en peuter hun pap binnen een half uur eten. Een van de 2 ouders neemt de rol van coach op zich om de oudste te stimuleren om zelf hapjes te nemen.
  • Chef voedselbereiding. Als eerste beneden om nog voordat de kinderen beneden zijn bambix en havermoutpap te bereiden. Degene die het meeste gevoel heeft voor pap water/melkverhouding zodat klontjes, cement of druippap voorkomen wordt.
  • Chef poepluier. Na de pap volgt bij de kleintjes de maag-darm reflex. De darmen worden in werking gezet en dat leidt jawel tot een poepluier. Meestal enkele minuten voor de uiterlijke vertrektijd. Chef poepluier beschikt over de meest effectieve veegtechnieken en afleidingstechnieken.
  • Chef voorraad – Degene met het grootste werkgeheugen om boodschappenlijstjes te ontgouden. Taak: voorraad luiers, melkpoeder, potjes, vla, melk, brood, smeerkaas op peil houden. Zodat er niet misgegrepen wordt.

Duaaltje

He onenigheid tussen de 2 ouders. Niet op de werkvloer bekvechten. Bespreek het beter even in een duaaltje als de kinderen een middagdutje doen of ’s avonds als alles slaapt. Met een beetje geluk kom je eruit en maak je ergens afspraken over. Lukt dit niet? Gevaar voor oud zeer, waarbij frustraties niet opgelost worden en voor problemen blijven zorgen..

In the army now

Als ouder ontwikkel je een gezonde discipline. Voordat je deze eigen kunt maken word je regelmatig midden in de nacht uit je bed gedrild door sirenes of in een vroeg stadium gejammer. Op de dagen dat je je belabberd voelt, maar toch door moet, kan iets kleins als een militaire operatie voelen en floep je er jargon uit die je nog kent van de tijd dat je vriend Call of duty speelde.

‘Release the dogs’ (call of duty)

Van toepassing op 2 verschillende situaties.

  • 6 uur meldt de eerste zich, ontbijt rumoerig, 2 jengelende kinderen die je achtervolgen tot op de wc. Enige oplossing: jezelf en de kinderen uitlaten. Nog even een shot koffie om toonbaar naar buiten te gaan en dan release the dogs! In de stille morgen joelen de kinderen en ratel je met je dreumes in de wagen en peuter op de meerij-plank.
  • 6 uur ’s ochtends in het weekend. Dreumes gilt peuter wakker. Te vroeg om op te staan voor degene met de ochtendshift. Oplossing: release the kids op het grote bed! De rust is wel voorbij, sukkelen/doezelen wordt lastig. Er wordt gesprongen, lampen aan en uit, haren trekken met tot slot ruzie over wie bij papa mag liggen. En gelukkig ook van die schattige momentjes waardoor je ochendhumeur snel verdwijnt.

Mayday – mayday

Je dreumes heeft een poepluier. Je opent de luier en ziet dat hij ontploft is. Hij gaat nu ook bewegen en spartelen: the point of no return. De luier moet schoon, terwijl het een onmogelijke situatie is. Helaas vergezeld met gehuil. Jij probeert in a split second, met een piekende bloeddruk, de poep weg te vegen om te voorkomen dat het rompertje en aankleedkussen onder komen te zitten. Versterking van je teamlid is welkom: mayday!

It’s the call of duty

Kwart voor 7 stipt, I hear the call of duty, tijd om aan de bak te gaan. De jongste dreumes zet een sirene op, het teken dat de dag is aangebroken. Mijn wekkerradio is al een jaar kapot, maar ik kan prima zonder alarmfunctie. De dagelijkse plicht begint, hup ingerukt want je wilt de buren nog even laten slapen. (weetje: crecheleidsters en sportleraren kampen met gehoorbeschadiging).

Operatie inpakken

We gaan een weekendje weg of naar opa en oma. Operatie inpakken! Denk praktisch. Denk in grote kratten voor mellpoeder, flesjes, slabbetjes, potjes. Denk in een grote boodschappen tas (entertainmenttas) met speelgoed en boekjes. Voor jezelf: back to the basics: haarborstel en deo. Een makeuploos weekend. Uitdossen voor het aanstaande familie-etentje is niet nodig. Want smoezelig word je toch wel van olvaritsmos en kindertandpasta.

Vrije expressie

Na het ontbijt verplaatsen jullie je naar de woonkamer en is het even ‘vrij expressie’. De kinderen moeten zichzelf even redden terwijl jij op de bank je eigen ontbijt eet of bijkomt met een kopje thee. Je kinderen zijn lekker fris en gaan lekker aan het spelen heee. En wat een geluk als ze even langskomen om jou een dikke knuffel te geven. Geniet ervan. De dag erna kan het hommeles zijn na het ontbijt als ze eigenlijk vroeger wakker werden dan normaal.

Ik de lijst bijhouden, er zullen vast nog wel termen bij komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.